Incalzirea globala ar putea face sa dispara trei sferturi din ghetarii Muntilor Alpi pana in 2100 si, in acelasi timp, nivelul marii ar putea creste cu patru metri pana in anul 3000, prin topirea ghetii din vestul Antarcticii, arata doua studii publicate duminica si citate de presa internationala.

Unul dintre studii prezice ca suprafata ghetii va scadea cu 15-27% in volum, pana in 2100. Unele regiuni vor fi afectate mult mai rau decat altele din cauza altitudinii ghetarilor si a naturii terenului.

Noua Zeelanda ar putea pierde 72% din ghetarii sai, iar Alpii din Europa - 75%, ceea ce inseamna o serie de intre 60 si 90 la suta. Pe de alta parte, in Groenlanda volumul ghetii va scadea cu opt procente. Fenomenul va conduce la o crestere a nivelului marilor in medie cu 12 centimetri pana in 2100, spune studiul.

In vestul Canadei si in SUA, 50% dinsuprafataghetarilorar puteadispareapana in 2100,ceea cear puteaaveaun impactsemnificativ asuprarezervelor de apa, mai arata studiile.

GeofizicieniiValentinaRadicsiRegineHocki dela Universitatea din Alaskaau facut aceste calcule dupa ce au studiatextrase din registrelecu informatii despre evolutia amaimult de 300 deghetariintreanii 1961si2004.

Cercetarile sunt publicate de revista Nature Geoscience.