Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

NASA: Ultimul deceniu a fost cel mai cald din istoria moderna a masuratorilor temperaturilor

Ultimii zece ani au fost cei mai calzi de la inceperea masuratorilor moderne de temperatura, in 1880, dovedind astfel ca incalzirea globala isi continua "neabatuta" drumul, afirma oamenii de stiinta de la NASA. Temperatura medie globala a crescut cu 0,8 grade Celsius, incepand cu 1880, potrivit cercetatorilor americani. O analiza privind evolutia temperaturilor de suprafata arata ca anul trecut a fost doar cu o fractiune de grad mai rece decat 2005, cel mai calduros an inregistrat de omenire. In emisfera sudica, unde tari precum Australia au fost devastate de seceta si incendii, anul 2009 a fost cel mai cald din istorie.

NASA precizeaza ca GISS foloseste trei surse in efectuarea acestor cercetari. Este vorba despre date culese de peste o mie de statii meteorologice din intreaga lume, observatii din satelit asupra temperaturii de suprafata a marilor si oceanelor si masuratori ale temperaturilor antarctice.

Expertii ONU recunosc "o regretabila eroare" intr-un raport ce le-a adus Nobelul pentru pace

Grupul interguvernamental de experti pentru evolutia climatului (GIEC) a recunoscut oficial ca o previziune facuta intr-un raport ce le-a adus in 2007 premiul Nobel pentru pace, referitoare la topirea ghetarilor din Himalaya pana in 2035, a fost o "regretabila eroare". In 2007, in cel de-al patrulea sau raport, grupul de experti a estimat ca ghetarii din Himalaya se topesc mai repede decat in alte parti ale lumii. Acest raport "face referire la procente de retragere a ghetii si la o data de disparitie a ghetarilor din Himalaya care sunt prea putin argumentate", a declarat grupul de experti ai ONU. Intr-un nou comunicat, seful GIEC, indianul Rajendra Pachauri, spune ca aceasta "regretabila eroare" provine din "proceduri stabilite care nu au fost urmate corect". De altfel, estimarile, considerate de politicieni, dar si de oameni de stiinta ca fiind exagerate si intemeiate pe surse putin sigure, suscita de mai multe luni critici acerbe.

Incalzirea globala, la Festivalul Sundance: Un regizor irlandezo-american ridica problema refugiatilor climatici

Incalzirea globala nu ameninta doar ursii polari, dar si milioane de fiinte umane, constranse la exil de catastrofele naturale, denunta un documentar prezentat la Festivalul de film Sundance.

Filmul prezinta o imagine coplesitoare a consecintelor incalzirii climatice asupra populatiei unor regiuni, aflate in prima linie a luptei impotriva cresterii nivelului apelor sau a catastrofelor naturale.

Documentarul alterneaza discutii cu experti, oameni politici, membri ai organizatiilor internationale, cu imagini din cele patru colturi ale lumii, in regiuni si tari unde migratiile climatice au devenit astazi inevitabile. Realizatorul a participat la conferinta asupra climatului de la Copenhaga, din decembrie 2009, o experienta "frustranta". Pentru regizor, nu mai este important acum ce anume cauzeaza incalzirea climatica.

Notificare oficiala: Japonia reduce cu 25% emisiile poluante

Japonia a notificat ONU ca va reduce cu 25% pana in 2020 emisiile de gaze cu efect de sera, raportat la nivelul din anul 1990, in pofida esecului Conferintei de la Copenhaga privind incalzirea climatica.

Obiectivul Japoniei este unul dintre cele mai ambitioase dintre tarile industrializate.

Uniunea Europeana urmeaza sa notifice ONU ca va reduce cu 20% emisiile de dioxid de carbon.