Luni debuteaza sezonul Premiilor Nobel, iar printre numele vehiculate pentru pace se numara Edward Snowden, Papa Francisc si pakistaneza Malala Yousafzai. Avand in vedere ca cei care au descoperit celebrul "boson Higgs", Peter Higgs si Francois Englert, au primit premiul Nobel pentru Fizica in 2013, speculatiile din acest an se invart mai mult in jurul premiului Nobel pentru pace si a celui pentru literatura, relateaza AFP.

Papa Francisc/ Edward SnowdenFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Pentru Premiul Nobel pentru pace, care va fi decernat pe 10 octombrie, au fost primite un numar record de candidaturi: 278. Desi lista este secreta, unele nume au fost dezvaluite de catre cei care le-au propus, iar printre acestea se numara si Edward Snowden, fost consultant la Agentia de Securitate Nationala (NSA), care a dezvaluit supravegherilor de amploare efectuate de catre Statele Unite.

Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de cercetari pentru pace din Oslo, este unul dintre putinii expertii care au propus o lista de favoriti, in ciuda faptul ca nu a reusit sa ghiceasca niciodata castigatorul.

In acest an, Berg Harpviken il propune pe Papa Francisc pe primul loc, inaintea lui Edward Snowden, despre care recunoaste ca ar fi un laureat controversat deoarece "multi continua sa il vada ca pe un tradator si ca pe o persoana care a incalcat legea".

In cazul in care cei cinci membri ai Comitetului Nobel ar fi de acord cu numele lui Snowden, acestia "ar sublinia independenta" premiului, scrie Nobeliana.com, site al istoricilor norvegieni.

Cu toate aceste, sunt multi care contrazic aceasta opinie. "Ar fi un act cu adevarat curajos", spune Robert Haardh, presedintele Civil Right Defenders, un ONG din Suedia.

"Daca ne uitam la trecut, nu imi pot imagina acest lucru. Este prea controversat, iar scandinavii sunt foarte atasati de Statele Unite", spune Haardh.

Papa Francisc, care este pe primul loc la casa de pariuri Paddy Power, este si el un candidat care genereaza opinii controversate.

"Distributia mondiala profund nedreapta a bogatiei dauneaza pacii" si papa "si-a indreptat atentia spre soarta saracilor si spre nevoia unei noi abordari in ceea ce priveste dezvoltarea si redistribuirea economica", precizeaza Berg Harpviken.

In opinia altor experti, Comitetul Nobel nu mai vrea sa primeasca aceleasi reprosuri ca in anul 2009 cand l-au ales pe presedintele american Barack Obama, la mai putin de un an de la sosirea acestuia la Casa Alba.

Pe lista favoritilor se afla si Malala Yousafzai, militanta pentru dreptul la educatie, al carei nume a fost vehiculat si la editia din 2013. In aceeasi situatie se afla si Denis Mukweg, care trateaza femeile violate din estul Republicii Democrate Congo.

O alta ipoteza se refera la Rusia, favorit putand fi si ziarul de opozitie, Novaya Gazeta (co-fondat de Mihail Gorbaciov in 1993 cu banii primiti de la Premiul Nobel) sau la Belarus, cu activistul pentru drepturile omului, Ales Bialiatski.

"Acest an a fost marcat de multe tragedii, ceea ce ar putea insemna ca lista de candidati va fi diferita", a precizat Harpviken.

Premiul Nobel pentru literatura

Si prezicerea laureatilor Premiului Nobel pentru literatura poate fi un exercitiu periculos. Celebrul romancier japonez Haruki Murakami este inca favorit in randul jucatorilor la casele de pariuri, dar mai putin printre critici.

Avand in vedere numarul foarte mic de castigatori din Africa din 1901 si pana acum, numele lui Ngugi wa Thiong'o din Nigeria si cel al lui Assia Djebar din Algeria sunt trecute pe lista favoritilor.

Sezonul premiilor Nobel incepe luni 6 octombrie, cu decernarea Premiului Nobel pentru medicina, fiind urmat de cel pentru fizica, apoi chimie si economie. In mod traditional, Premiul Nobel pentru pace este decernat joia.

Fiecare categorie are atribuita suma de 888.000 de euro ( 8 milioane de coroane suedeze), premiul putand fi impartit intre mai multi castigatori, daca este cazul.