Data reinhumarii regelui Richard al III-lea, regele Angliei din secolul al XV-lea al carui schelet a fost descoperit sub o parcare in 2012, a fost stabilita pentru 26 martie 2015, la catedrala din Leicester, scrie AFP.

Regele Richard al III-leaFoto: Captura YouTube

Ceremonia va fi transmisa in direct de postul britanic Channel 4 si va fi punctul culminant al unei saptamani dedicate ultimului rege din dinastia Plantagenetilor.

Ramasitele vor fi transferate pe 22 martie la Universitatea din Leicester. Ulterior, vor fi duse in locul bataliei de la Bosworth, unde regele a murit in 1485, trecand prin mai multe sate emblematice pentru rege.

Richard al III-lea are o reputatie de tiran sangeros, dupa ce a fost prezentat astfel de dinastia Tudor care i-a urmat la tron si la care a contribuit si piesa scrisa de William Shakespeare. Saptamana care va culmina cu ceremonia de inhumare este menita sa incerce sa il reabiliteze.

Arheologii au descoperit in septembrie 2012 capela in care a fost ingropat regele, mort in batalia de la Bosworth, in apropiere de Leicester, in 1485. Un deces care a pus punct Razboiului Celor doua Roze, familia York, a carei emblema era un trandafir alb, si familia Lancaster, a carei emblema era un trandafir rosu. Richard al III-lea facea parte din familia York. Capela a fost demolata in secolul al XVI-lea si localizarea sa exacta a ramas necunoscuta.

Corpul bine conservat prezenta cateva detalii esentiale: capul de metal al unei sageti a fost gasit intre vertebre. Partea din spate a craniului era sparta, aparent in urma unei lovituri cu o lama de otel, iar scheletul prezenta malformatii ale coloanei vertebrale, provocate de o scolioza severa si perfect compatibile, conform expertilor britanici, cu descrierea regelui datand din perioada in care acesta traia.