Liderul nord-corean, Kim Jong-Il, care a inceput o vizita in Rusia, se intalneste la Ulan-Ude cu presedintele Dmitri Medvedev. Potrivit Kommersant, principalul subiect al negocierilor va viza ambitiosul proiect de constructie a unui gazoduct din Rusia in Coreea de Sud via Coreea de Nord. Moscova spera ca venitul realizat din tranzit va reduce agresivitatea regimului de la Phenian, iar Rusia va contribui, astfel, la rezolvarea dosarului nuclear nord-corean.

Gazprom vrea ca Romania sa-si sporeasca importurile de gaze rusestiFoto: Agerpres

„Fara indoiala, este vorba de un proeict mai degraba politic decat economic. Pentru Moscova, va fi o tentativa de a rezolva unul dintre cele mai vechi conflicte de la granitele sale, o incercare destul de ambitioasa”, crede redactorul sef al revistei „Rusia in politica globala”, Fiodor Lukianov.

Discutiile legate de problema nord-coreana au intrat in impas, iar acest proiect ar putea modifica intreg modelul relatiilor cu Phenian, cu atragerea lui intr-un proces de integrare. Un model care nu presupune renuntarea la programul nulear in schimbul unui sac cu faina, ci in schimbul un venit obtinut din tranzit si din gaze”, spune Lukianov.

Pavel Leshakov, directorul centrului internationala pentru peninsula coreana, aminteste ca „industria sud-coreeana este orientata cu precadere spre gaz lichefiat. Importul de gaze prin conducta va atrage dupa sine cheltuieli suplimentare pentru crearea infrastructurii necesare consumului sau in interiorul tarii”.

Mihail Korchemkin, de la East European Gas Analysis, afirma ca proiectul s-ar putea dovedi ineficient pentru sud-coreeni din cauza tarifelor de constructie extrem de ridicate practicate de Gazprom.