Un fost agent CIA a declarat ca, cel mai probabil, Israelul va ataca Iranul in luna septembrie a acestui an, inainte de votul din Adunarea Generala a ONU pe tema statului palestinian, relateaza JerusalemPost. Robert Baer, care a petrecut 21 de ani in Orientul Mijlociu, inclusiv in Liban si Siria, nu a dezvaluit sursa informatiei sale.

Robert BaerFoto: Captura YouTube

Intr-un interviu pentru postul de radio KPFK din Los Angeles, Baer a comentat declaratiile facute recent de fostul sef al Mossad, Meir Dagan, care a vorbit de un atac israelian impotriva instalatiilor nucleare iraniene. Avertismentele lui Dagan nu sunt "o cacealma", a afirmat Baer.

Fostul agent CIA a spus ca afirmatiile lui Dagan, legate de faptul ca un atac israelian impotriva Iranului ar putea duce la un razboi regional, "ne spun aproape cu certitudine ca premierul Benjamin Netanyahu planuieste un atac. Daca e sa ma gandesc cand se va intampla, va fi cel mai probabil in septembrie, inainte de votul Adunarii Generale a ONU in legatura cu statul palestinian".

In opinia lui Baer, Netanyahu "spera, de asemenea, sa atraga Statele Unite in conflict - si, de fapt, exista un ordin in interiorul Pentagonului de pregatire pentru conflictul cu Iranul".

Robert Baer a prognozat ca Israelul va ataca uzina nucleara de la Natanz si alte instalatii, "pentru a le reduce capacitatile" iranienilor. "Iranienii vor lovi inapoi acolo unde pot, adica in Basra si Bagdad", unde exista o prezenta militara americana.

Fostul agent CIA a afirmat insa ca nu crede ca razboiul se va extinde in regiune: "Ne confruntam cu o escaladare a conflictului, nu un razboi total, planificat".

La inceputul lunii iunie, Meir Dagan, care a condus Mossadul intre 2002-2010, a spus ca tara sa nu are capacitatea de a stopa programul nuclear al Iranului, avertizand ca un atac preventiv impotriva Republicii Islamice va duce la un razboi regional care va pune Israelul in fata unei incercari "imposibile".

Dagan a renuntat la functie in ianuarie 2011 si in ultima perioada a facut o serie de afirmatii care sunt in opozitie cu politicile oficiale ale premierului Benjamin Netanyahu. Acesta a spus in repetate randuri ca Israelul nu exclude nicio varianta, inclusiv cea militara, pentru a stopa programul nuclear iranian.

Afirmatiile deschise ale lui Dagan au provocat mirare in Israel, mai ales ca ele au fost facute la scurta vreme dupa plecarea sa din functie.

Biroul lui Netanyahu a refuzat sa comenteze declaratiile fostului sef al Mossad si ale lui Robert Baer.​

Pentru ca negocierile cu Israelul sunt inghetate inca din anul 2008, palestinienii incearca sa obtina de la ONU recunoasterea statului lor aflat in zona Cisiordania, Gaza si Ierusalimul de est, teritorii acaparate de Israel in razboiul de 6 zile din 1967. Israelul s-a retras din Gaza in anul 2005, dar continua sa-i controleze granitele, spatiul aerian si teritoriul maritim.

SUA, unul dintre cele cinci state membre permanente ale ONU, au declarat ca isi vor folosi dreptul de veto impotriva recunoasterii statului Palestina.