Presedintele rus Dmitri Medvedev i-a fixat premierului Vladimir Putin un termen limita pentru a "initia" indepartarea unor inaltio oficiali publici din Consiliile de Administratie ale unor companii de stat, transmite Reuters. Putin trebuie sa faca acest lucru pana la 1 iulie, a afirmat Medvedev.

Medvedev si PutinFoto: Agerpres

Printre cei vizati se numara si adjunctul lui Putin, Igor Secin, considerat un personaj extrem de puternic la Moscova.

Reuters scrie ca firmele rusesti isi tin reuniunile anuale la sfarsitul lunii iunie. Nu e clar daca Medvedev ii va forta pe oficiali sa paraseasca companiile de stat pana la acea data sau daca abia atunci va incepe completarea documentelor necesare acestor plecari.

"Inainte ca mandatul sau sa expire, Medvedev le poate crea probleme reale adversarilor sai birocratici", a declarat Konstantin Simonov, directorul Fondului National de Securitate Energetica de la Moscova.

Lista oficialilor ce trebuie sa renunta la functiile din companiile de stat este publicata pe site-ul Kremlinului, ca o completare la o serie de ordine menite sa imbunatateasca climatul de afaceri si de investitii.

Medvedev a cerut, de asemenea, pana la 15 mai, o lista finala a companiilor ce trebuie privatizate in acest an si in 2012.

Analistii afirma ca solicitarea lui Medvedev ar putea fi inca un semn ca actualul lider de la Kremlin va candida impotriva mentorului sau Putin la alegerile prezidentiale din martie 2012.

Cei doi au condus impreuna Rusia dupa ce Medvedev i-a succedat la putere lui Putin in 2008. Putin este vazut de analisti si opinia publica ca fiind "cel mai puternic" dintre cei doi.

Medvedev si Putin au declarat ca vor decide impreuna cine va candida la scrutinul de anul viitor.

Unii investitori si analisti sunt de parere ca cei doi lideri nu fac altceva decat sa urmareasca o schema extrem de bine elaborata prin care dau impresia unei competitii intr-un sistem politic foarte bine controlat.

In urma cu doua saptamani, Dmitri Medvedev si Vladimir Putin au avut un schimb dur de declaratii vizavi de situatia din Libia. Premierul Putin a catalogat rezolutia ONU „pagubitoare si lipsita de perspective”, condamnand, totodata, atitudinea tarilor occidentale. In replica, presedintele Medvedev a chemat la prudenta in exprimare si a subliniat ca rezolutia ONU, chiar daca nu e ideala, reflecta pozitia conducerii ruse. Politologii rusi au spus ca este cel mai dur dialog intre participantii la tandem din momentul crearii lui, in 2008.