Daca aliatii vor bombarda cartierul general al lui Muammar Gaddafi, depozitele de munitii si fortele sale de mercenari, razboiul se va termina in cateva zile, e de parere Raphael Luzon, Director General al Biroului European al Organizatiei mondiale a evreilor din Libia. Luzon a spus pentru HotNews.ro ca, in ciuda propagandei oficiale a regimului de la Tripoli, Gaddafi nu are sustinerea poporului. Expertul, care este originar din localitatea libiana Benghazi, a afirmat ca Romania ar trebui "cel putin sa sustina operatiunea aliata", ce se desfasoara "in numele dreptatii si al libertatii". Aparate de zbor din SUA, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada au lansat, sambata, raiduri aeriene impotriva unor tinte militare din Libia apartinand regimului lui Muammar Gaddafi, in cadrul operatiunii "Odyssey Dawn".

Un F-18 Hornet danez, langa baza NATO de la Birgi, in SiciliaFoto: Agerpres

Iata declaratiile facute de Luzon pentru HotNews.ro:

Despre atacurile aliate impotriva tintelor din Libia:

Cred ca, daca aliatii vor lovi si bombarda cartierul general (n.red. a lui Muammar Gaddafi), depozitele de munitie si trupele sale de mercenari, razboiul se va sfarsi in cateva zile.

Despre posibili teroristi in randurile rebelilor (n.red. o acuzatie repetata in ultimele zile de Gaddafi, care a spus ca Al Qaeda se afla in spatele revoltelor din Libia):

E posibil ca teroristi sa se fi infiltrat printre protestatarii din Libia. Acest lucru se va vedea insa nu in acest moment, ci doar mai tarziu.

Despre sustinatorii lui Gaddafi:

In acest moment, exista peste 30.000 de mercenari, majoritatea din Africa, care sunt platiti 1.000 de dinari (aproape 1.000 de dolari) pe zi. De asemenea, o parte a soldatilor se afla langa Gaddafi deoarece el i-a amenintat ca le omoara familiile. In prezent, Muammar Gaddafi nu are sustinerea poporului.

Despre pozitia Romaniei in conflict:

Cred ca UE si NATO trebuie sa arate unitate in ceea ce priveste obiectivele si tintele. Ce se intampla acum in Libia este o revolta populara importanta, care s-a produs si are loc in intreaga lume araba. De aceea, UE si NATO trebuie sa fie pregatite sa faca fata acestor situatii, ele trebuind sa intervina in numele democratiei si al libertatii. Ca urmare, Romania ar trebui sa ia parte in aceasta operatiune, cel putin ca sustinator, in linia a doua. Nu uitati ca Libia are o cantitate uriasa de petrol...

Raphael N. Luzons-a nascut la Benghazi (Libia), fiind alungat din tara in urma unui pogrom sangeros care a avut loc in timpul "Razboiului de sase zile". S-a mutat la Roma (Italia), unde a locuit 27 de ani, dupa care a trait in Israel pentru sase ani. Absolvent al Universitatii din Roma. A lucrat in diplomatie, fiind si corespondent de presa in Italia pentru mai multe ziare si radiouri din Israel. A activat ca director al unui spital din Tel Aviv, dar si ca producator pentru postul de televiziune RAI.

Citeste mai multe pe pagina de internet a lui Raphael Luzon.