O explozie s-a produs sambata la centrala nucleara Fukushima, televiziunile locale transmitand imagini cu un nor de fum alb deasupra centralei, relateaza AFP. Mai multi angajati ai centralei au fost raniti, potrivit televiziunii publice NHK. Nivelul de radioactivitate in Japonia este de 20 de ori mai mare decat cel normal.

Momentul exploziei de la centrala FukushimaFoto: Reuters

Surse ministeriale, citate de NHK TV, au declarat ca explozia a avut loc la ora 7.00 GMT. Cauza nu este deocamdata cunoscuta, dar un expert nuclear a sugerat ca ar putea fi o explozie "intentionata".

23.55: Reuters anunta, citind oficiali japonezi, ca noua localnici au fost iradiati, iar numarul total al celor afectati de radiatii ar putea ajunge la 160

16.36: Cel putin trei persoane dintr-un oras situat in apropierea centralei nucleare au fost expusi radiatiilor.

Cei trei faceau parte dintr-un grup de 90 de pacienti internati intr-un spital din orasul Futaba-machi si au fost selectati aleatoriu de medici pentru a fi supusi la teste de detectare a unei posibile iradieri.

Medicii au descoperit ca toti trei erau contaminati.

Cele trei persoane vor fi supuse unor operatiuni speciale de spalare, iar starea lor de sanatate este normala.

Ora 15,30 Un cutremur cu o magnitudine preliminara de 6 a zguduit Fukushima, in nordul Japoniei, la ora locala 22,15 (13,15 GMT), anunta televiziunea publica, preluata de NHK.

15.20: Explozia a fost cauzata de hidrogenul acumulat in combinatie cu oxigenul in spatiul dintre container si structura externa. Containerul nu a fost afectat - oficial japonez

Ora 15,15 Agentia Internationala pentru Energie Atomica a anuntat ca autoritatile japoneze se pregatesc sa distribuie iod populatiei din zona celor doua centrale nucleare din Fukushima.

Ora 12,44 Este putin probabil sa se fi inregistrat pagube serioase la peretii reactorului, anunta Kyodo News.

Ora 12,20 Autoritatile japoneze au extins raza de evacuare a populatiei din jurul centralei nucleare de la Fukushima la 20 de kilometri.

Ora 11,15 Agentia Internatioanala pentru Energie Atomica a precizat ca a luat cunostinta de relatarile presei legate de explozia de la reactorul numarul 1 al uzinei din Fukushima si a solicitat urgent informatii de la autoritatile japoneze.

AIEA nu a oferit alte informatii, precizeaza Reuters.

Ora 11,05 Radioactivitatea primita intr-o ora corespunde dozei anuale admise, precizeaza Kyodo News.

Ora 10,45 Televiziunea publica NHK a sfatuit japonezii sa se adaposteasca in case, sa inchida ferestrele pe o raza "mai mare de cei 10 km ai zonei evacuate", sa nu porneasca aparatele de aer conditionat si sa nu bea apa de la robinet.

Ora 10,30 Associated Press, care citeaza un oficial de la Prefectura din Fukushima, Masato Abe, afirma ca autoritatile inca investigheaza cauza fumului alb care a fost vazut deasupra uzinei si ca nu sunt cunoscute deocamdata cauzele exploziei.

Potrivit Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei aflate la 240 km nord de Tokyo, explozia s-a produs in urma unui cutremur iar acoperisul si zidurile s-au prabusit.

Un nivel de radioactivitate de 1.000 de ori mai mare decat cel normal s-a inregistrat sambata dimineata, in camera de control a reactorului unu din centrala Fukushima 1 ca urmare a defectarii sistemului de racire. Premierul japonez, Naoto Kan, a cerut locuitorilor sa evacueze zona pe o raza de 10 km in jurul reactorului, din cauza unui risc de scurgeri radioactive.

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 a avut loc, vineri dimineata, in largul coastelor nord-estice ale Japoniei, cel mai puternic seism din istoria tarii. Mai multe imobile din Tokyo au fost puternic zguduite. Valuri seismice de zece metri au atins regiunea Sendai din nord-estul tarii peste 200 de cadavre fiind gasite pe o plaja. Transporturile aeriene, feroviare si rutiere au fost intrerupte intr-o mare parte a Japoniei, dupa seismul care a lovit nord-estul tarii. A fost declansata alerta de tsunami in tot bazinul Pacificului Numarul mortilor a ajuns la 700, potrivit ultimului bilant.

Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari evolutia situatiei din Japonia