Cel mai probabil, fumul alba vazut la centrala nucleara de la Fukushima dupa explozia de sambata este abur de la procesul de racire, a declarat, pentru HotNews.ro, Bogdan Mitrica, cercetator stiintific doctor la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei. El a subliniat ca primele informatii arata ca nu au fost afectati peretii reactorului, asa cum s-a intamplat la Cernobil.

"Nu a fost sigur explozie nucleara, nici macar la Cernobil nu a fost asa ceva", a spus cercetatorul, care a subliniat ca "la Cernavoda peretele reactorului rezista la un impact cu un Boeing 747". Centrala de la Cernavoda este proiectata sa reziste unui cutremur cu magnitudinea de opt.

"O explozie nucleara, daca se produce, este dezastruoasa", a adaugat el, precizand ca cel mai probabil "este vorba de o explozie chimica datorata temperaturii foarte mari din centrul de racire".

"La Cernobil a fost turnata apa foarte rece peste miezul reactorului foarte fierbinte. Din ce am vazut aici, probabil au incercat sa faca acelasi lucru, dar au vazut ca presiunea din circuitul de racire a devenit foarte mare si atunci au incercat sa elibereze aburul foarte rapid. Este probabil sa fi explodat o conducta sau o supapa din circuitul de racire", a explicat Bogdan Mitrica.

In opinia sa, nu a fost afectat materialul radioactiv iar "riscul de topire a miezului reactorului nu este o foarte mare nenorocire".

"Cel mult se poate intampla ca reactia in lant sa se opreasca si reactorul va muri in sinea lui, va fi inchis in sarcofag de beton si va ramane asa. Problema la Cernobil a fost ca peretii nu au rezistat exploziei", a continuat acesta.

El a precizat ca daca s-a eliberat abur din circuitul de racire problema nu este foarte mare, singura chestiune fiind ca acest lucru "sa nu se permanentizeze, pentru ca reactia din reactor tot se va opri".

"Daca exploda reactorul explodau si celelalte reactoare. Dca se va intampla ceva mai grav decat ce a fost la Cernobil va fi sigur o eroare umana. Daca vor urma procedurile nu are ce sa se intample", a subliniat Bogdan Mitrica.

Cercetatorul a mentionat ca in Japonia s-au inregistrat mai multe explozii la uzine de termoficare, iar daca se masoara nivelul radioactivitatii in atmosfera se va observa ca este mult mai mare decat in cazul accidentelor nucleare.