Revolta din Egipt ajuta la crearea unui "Orient Mijlociu islamic", a declarat luni seful diplomatiei iraniene, Ali Akbar Salehi, in timp ce israelienii se declara socati de modul in care presedintele Barack Obama l-a tradat pe Hosni Mubarack.

"Tinand cont de ceea ce stiu despre marele popor revolutionar din Egipt, care este in curs de a scrie istoria, sunt sigur ca vor juca un rol in crearea unui Orient Mijlociu islamic pentru toti cei care cauta libertatea, justitia si independenta", a declarat Salehi, pe site-ul televiziunii iraniene de stat, citat de AFP.

Revolta din Egipt "arata nevoia de schimbare in regiune si sfarsitul regimurilor nepopulare. Din nefericire, observam ingerinta directa (...) a catorva oficiali americani", a sustinut acesta.

"Vom marsalui alaturi de cei aflati in cautarea libertatii in intreaga lume si sustinem ridicarea marii natiuni a Egiptului", a adaugat ministrul de externe.

Legaturile dintre Teheran si Cairo sunt tensionate de la momentul Revolutiei islamice din Iran si de la recunoasterea de catre Egipt a statului Israel.

Declaratiile acestuia vin dupa ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a agitat luni spectrul unui regim similar celui iranian in Egipt: "Islamul extremist nu se afla la originea instabilitatii (...) dar intr-o situatie de haos o miscarea islamista organizata poate prelua controlul asupra statului. S-a intamplat in Iran si in alte tari".

"Un glont in spate de la Unchiul Sam"

Comentatorii politici din Israel se declara insa socati de modul in care Statele Unite, dar si principalii aliati europeni par sa fi aruncat la gunoi un partener strategic de treizeci de ani, doar pentru a se conforma actualului curent ideologic de "political correctness", comenteaza Reuters.

Daca pozitia primului ministru Benjamin Netanyahu a fost temperata, cerand ministrilor sa se abtina de la comentarii, pentru a nu inflama situatia, presedintele Shimon Peres a afirmat ca "intotdeauna am avut si inca avem un mare respect pentru presedintele Mubarak".

"Nu spun ca tot ce a facut a fost bun, dar a facut un lucru pentru care ii suntem recunoscatori cu totii: a pastrat pacea in Orientul Mijlociu".

Comentatorii si editorialistii sunt mult mai fermi.

Un editorial semnat de Aviad Pohoryles in cotidianul Maariv, intitulat "Un glont in spate de la Unchiul Sam", ii acuza pe presedintele Obama si pe secretarul de Stat Hillary Clinton de continuarea unei diplomatii naive si inguste.

Cine ii sfatuieste, se intreaba el, "sa alimenteze multimile furioase de pe strazile Egiptului si sa ceara capul persoanei care in urma cu cinci minute era aliatul curajos al presedintelui si aproape singura voce sanatoasa din Orientul Mijlociu"?

Obama a cerut duminica o "tranzitie ordonata" spre democratie in Egipt, semnaland astfel ca zilele lui Mubarak sunt numarate.

"Iordania si Arabia Saudita vad reactia Occidentului, modul in care toata lumea il abandoneaza pe Mubarak si acest lucru are implicatii foarte serioase", scrie cotidianul Haaretz, care citeaza un oficial israelian.

Egiptul a fost prima tara araba care a semnat un tratat de pace cu statul evreu, in 1979. Presedintele egiptean Anwar Sadat, care a semnat tratatul, a fost asasinat doi ani mai tarziu de un egiptean fanatic.

Au trecut inca 13 ani pana cand regele Hussein al Iordaniei a semnat si el tratatul de pace cu Israelul. Tratatul a fost semnat de premierul Yitzhak Rabin, care a fost si el asasinat, un an mai tarziu, de un fanatic evreu.

"America a scapat fraiele"

"Problema este daca poti avea sau nu incredere in Obama", a spus un oficial israelian, sub protectia anonimatului.

"Acum nu pare de incredere. Este o intrebare cu rezonante in intreaga regiune, nu doar in Israel", a comentat el.

Ari Shavit scrie in Haaretz ca Obama a tradat "un presedinte egiptean moderat care a ramas loial Statelor Unite, promovand stabilitatea si incurajand moderatie".

Pentru a castiga opinia publica araba, Obama risca statutul Americii de superputere si de aliat de incredere.

"In Asia, Africa si America de Sud liderii se uita acum la ce se intampla intre Washington si Cairo. Toata lumea intelege urmatorul mesaj: Cuvantul Americii nu valoreaza nimic ... America a scapat fraiele", incheie el.