O curte de apel i-a interzis luni fostului secretar general al Casei Albe Rahm Emanuel sa candideze la primaria orasului Chicago, deoarece acesta a locuit la Washington cea mai mare parte a anului trecut, relateaza AFP.

Cu doua voturi pentru si unul impotriva, curtea de apel din Illinois (nord) a anulat decizia anterioara a Biroului electoral din Chicago care ii permitea lui Emanuel - nascut la Chicago, unde a votat tot timpul cat a lucrat la Casa Alba - sa se prezinte la alegerile municipale din februarie 2011.

Candidatul "nu indeplineste conditiile cerute de codul municipal, respectiv sa aiba resedinta la Chicago in anul anterior alegerilor (...) si nici nu corespunde exceptiilor recunoscute", se arata in motivarea curtii.

"Drept consecinta, nu suntem de acord cu decizia Biroului electoral potrivit careia are dreptul sa se prezinte la alegerile municipale (...) si ordonam ca numele sau sa fie exclus de la scrutinul din 22 februarie 2011".

Supranumit "Rahmbo" in perioada in care era mana dreapta a lui Barack Obama la Casa Alba, Rahm Emanuel, in varsta de 51 de ani, a demisionat din functie la inceputul lui octombrie pentru a putea intra in cursa pentru primaria orasului Chicago.

Fostul secretar general poate ataca insa aceasta decizie a justitie in fata Curtii supreme a statului Illinois.