SUA vor construi o super baza militara pe insula Guam din Pacific, in valoare de peste 12,5 miliarde de dolari, in incercarea de a egala dezvoltarea militara a Chinei, relateaza Daily Telegraph. Este cea mai mare investitie facuta de Statele Unite intr-o baza militara din Pacific de la cel de-al doilea razboi mondial.

Aceasta va include un doc pentru un portavion cu propulsie nucleara, un sistem de aparare anti-racheta, spatii pentru antrenamente de tragere si largirea bazei aeriene a insulei.

Locuitorii din Guam se tem de faptul ca baza ar putea sa le afecteze ecosistemul si economia bazata in mod deosebit pe turism.

Potrivit estimarilor, populatia insulei va creste cu 50% in timpul constructiilor. Aici vor fi gazduiti 19.000 de soldati din infanteria marina, relocalizati din insula japoneza Okinawa, unde fortele americane au devenit foarte nepopulare.

China si-a dezvoltat flota semnificativ in ultimul deceniu, in incercarea de a impiedica SUA sa intervina intr-un eventual conflict asupra Taiwan-ului si pentru a-si impune puterea asupra teritoriilor bogate in gaze si petrol din Marea Chinei de Sud.

Cu toate acestea, expertii considera ca Beijingul nu are deocamdata capacitatea sa concureze Statele Unite pentru suprematia in Oceanele Pacific si Indian.