Cei 49,5 milioane de alegatori turci sunt chemati duminica la urne pentru a se pronunta prin referendum asupra unei reforme partiale a Constitutiei, propusa de guvernul islamo-conservator condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, relateaza France24.fr.

UPDATE Primele sondaje de opinia publicate de televiziunile din Turcia indica faptul ca referendumul a fost aprobat. Potrivit sursei citate, in favoarea modificarii Constitutiei s-au pronuntat 60% dintre electori.

Cele 26 de amendamente au un caracter eterogen. Daca unele, general acceptate, prevad acordarea de noi drepturi pentru functionari si intarirea egalitatii intre sexe, propunerile legate de reforma sistemului judiciar, in favoarea executivului, au declansat o dezbatere aprinsa intre conservatori si opozitia laica sau nationalista.

Principalul punct de disputa este legat de revizuirea modului in care sunt numiti membrii instantelor judiciare precum Curtea Constitutionala si Consiliul Superior. Aceste bastioane ale taberei laice s-au opus adeseori Cabinetului actual, blocand reformele executivului. In 2008, AKP, partidul de guvernamant, a scapat in ultima clipa de dizolvare, pentru activitati anti-laice.

Opozitia acuza o deriva spre autoritarism

Opozitia acuza controlul sporit al executivului asupra justitiei, punerea in discutie a separarii puterilor in stat si deriva autoritarista a AKP.

Guvernul respinge aceste acuzatii si sustine ca aceasta reforma este in conformitate cu standardele europene. Bruxellesul a salutat continutul reformelor, chiar daca UE s-a exprimat pentru organizarea unei dezbateri publice mai ample asupra acestui subiect.

O alta masura-cheie a proiectului prevede abrogarea articolului 15 din Constitutie, care garanteaza imunitatea generalilor care au organizat lovitura de stat din 1982. Ca o ironie, referendumul este organizat la 30 de ani de la puciul militar condus de generalul Kenan Evren.

Test electoral pentru Erdogan

Birourile de vot sunt deschise intre orele 5,00 GMT si 14,00 GMT. Primele rezultate ar trebui publicate imediat dupa referendum. Rezultatul are o valoare de test pentru premierul Recep Tayyip Erdogan, care s-a implicat personal in sustinerea reformelor. Ultimele sondaje sunt foarte stranse, dar inclina usor in favoarea unui "Da".

La mai putin de un an de la alegerile parlamentare, prevazute in iulie 2011, un eventual esec ar putea constitui un puternic impuls pentru opozitia condusa de Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP).