Codurile stricte de constructie ale cladirilor au facut ca seismul produs sambata dimineata in Noua Zeelanda sa nu se soldeze cu mii de victime, au declarat experti, citati de AFP. Cutremurul cu magnitudinea de 7 grade Richter a daramat fatadele imobilelor, a distrus mai multe sine de cale ferate si a avariat poduri, insa nu a provocat decat ranirea grava a doua persoane. Premierul John Key a afirmat ca "este un miracol" ca nimeni nu a murit in urma seismului care a avut epicentrul la doar cativa zeci de kilometri de Christchurch, al doilea oras ca marime din Noua Zeelanda.

Inspectorii in constructie verifica imobilele distruseFoto: Reuters

Institutul Seismologic american (USGS) a anuntat initial ca miscarea seismica a masurat 7.4 grade pe scara de moment. Seismul a fost urmat, la 20 de minute, de o replica ce a avut magnitudinea de 5,7 grade. Radioul National din Nouza Zeelanda a precizat ca seismul, produs la ora 4:35 dimineata, a trezit din somn mii de persoane, care au iesit pe strazi.

Potrivit AFP, estimarile initiale afirma ca seismul a provocat daune de 1.44 miliarde de dolari americani.

Ministrul Apararii Civile, John Carter, a declarat ca "suntem extrem de norocosi ca natiune fiindca nu au existat victime... de fapt, suntem binecuvantati". El a descris incidentul ca "dezastru semnificativ" si le-a ceruut oamenilor "sa nu intre in panica" din cauza replicilor.

Expertii sunt insa de parere ca felul disciplinat si strict in care se construesc imobilele in tara a prevenit producerea de victime. In plus, autoritatile par sa fi tras invataminte dupa seismul din 1931, cand un cutremur produs in Hawke's Bay a ucis 256 de persoane. Directorul Joint Centre For Disaster Research de la Massey University din Wellington, David Johnston, a declarat ca lectiile invatate dupa dezastrul din '31 au dus la implementarea unor standarde stricte de constructie.

"Nu exista nicio indoiala ca acesta este un motiv foarte, foarte important pentru ca nu au existat distrugeri mai mari", a spus Johnston. El a precizat ca cele mai afecate au fost imobilele vechi din Cristchurch insa "marea majoritate a cladirilor au ramas intregi".

"Este un testament al eforturilor facute de Noua Zeelanda dupa 1931", a adaugat expertul.

Pieter Burghout, director executiv al BRANZ, o companie care se ocupa cu cercetarea sigurantei in constructii, a spus ca cele mai afectate cladiri au fost cele realizate din mortar si caramida, materiale care nu fac fata cutremurelor. El a adaugat ca imobilele moderne din Noua Zeelanda, construite in jurul unor structuri de grinzi de lemn, au oferit flexibilitate.

Burghout a spus ca Noua Zeelanda este una dintre principalele tari din lume unde cladirile sunt construite in asa fel incat sa reziste la cutremure violente. Oficialul a recunoscut insa ca standardele existente in Noua Zeelanda sunt costisitoare, lucru care le face aproape imposibil de aplicat in tari precum Haiti, unde un cutremur de 7.0 produs in ianuarie 2010 a provocat moartea a cel putin 220.000 de persoane.