Autoritatile din Noua Zeelanda au declarat stare de urgenta in Christchurch, al doilea oras ca marime din tara, dupa ce un cutremur de 7 grade a provocat distrugeri importante si a determinat interuperea furnizarii de energie electrica, transmite SkyNews. Politia a anuntat ca seismul de sambata dimineata a provocat ranirea serioasa a doar doua persoane, iar oficialii au spus ca "suntem extrem de norocosi" ca nimeni nu a murit.

Distrugeri dupa seismFoto: Reuters

Potrivit informatiilor, epicentrul cutremurului a fost localizat la cateva zeci de km vest de Christchurch. Institutul Seismologic american (USGS) a anuntat initial ca miscarea seismica a masurat 7.4 grade. Seismul a fost urmat, la 20 de minute, de o replica ce a avut magnitudinea de 5,7 grade.

Primarul din Christchurch, Bob Parker, a declarat stare de urgenta dupa ce a primit informatii despre distrugerile majore produse in oras. "Cutremurul violent a produs daune semnificative in anumite parti din oras... cu ziduri daramate, care s-au prabusit in strada".

Oficialul a spus ca zidurile si cosurile de fum din numeroase cladiri vechi s-au prabusit, drumurile au fost blocate, semafoarele nu mai functioneaza, podurile au devenit impracticabile, iar alimentarea cu energie, gaz si apa a fost intrerupta. Unele strazi au fost complet inchise de autoritati din cauza distrugerilor mari. Sute de masini au fost avariate de cladirile prabusite.

Un oficial din politia locale, Mike Coleman, a spus ca distrugeri importante au fost semnalate in partea centrala a orasului si ca autoritatile au primit informatii despre jafuri. "E foarte periculos sa te afli pe strada", a afirmat oficialul. La randul sau, ministrul Apararii Civile, John Carter, a declarat ca "suntem extrem de norocosi ca natiune fiindca nu au existat victime... de fapt, suntem binecuvantati". El a descris incidentul ca "dezastru semnificativ" si le-a ceruut oamenilor "sa nu intre in panica" din cauza replicilor.

Singurii raniti grav au fost doi barbati: unul dintre ei a fost lovit de un cos prabusit, altul de sticla sparta.

Radioul National din Nouza Zeelanda a precizat ca seismul, produs la ora 4:35 dimineata, a trezit din somn mii de persoane, care au iesit pe strazi. Aeroportul international Christchurch a fost inchis dupa seism, expertii urmand sa verifice pistele si terminalele.

Potrivit AFP, estimarile initiale afirma ca seismul a provocat daune de 1.44 miliarde de dolari americani.

Cutremurul de sambata dimineata a fost cel mai distrugator produs dupa 1931, cand un seism care a avut loc in Hawke's Bay a ucis 256 de persoane.