Preluarea conducerii British Petroleum de catre fostul premier britanic Tony Blair ar putea reprezenta un prim pas spre salvarea companiei, dupa dezastrul din Golful Mexic, apreciaza expertii de pe ambele tarmuri ale oceanului. Argumentele aduse de expertii britanici sunt imensa popularitate de care se bucura Blair peste Ocean, dar si legaturile sale cu British Petroleum, de pe vremea cand conducea Guvernul de la Londra.

Bloomberg.com vede in numirea lui Tony Blair la conducere primul pas catre salvarea gigantului petrolier: "British Petroleum este acum pe sarma (...) Daca nu face eforturi sa isi revina, nu are niciun viitor. Exista 3 modalitati de a-si reveni: numirea lui Tony Blair la conducere, un acord cu colosul Gazprom si recrutarea unor manageri experimentati din industria tutunului, care stiu ce este de facut in momentul in care lucrezi pentru cea mai nepopulara companie de pe planeta".

"Oricine l-a vazut pe directorul general Tony Hayward in timpul audierilor din Congresul american, saptamana trecuta, si-a putut da seama ca BP are nevoie de cresterea abilitatilor sale de comunicare cu 1.000%", sustine Matthew Lynn, expert City, citat de Mirror.co.uk. "Este vorba despre o criza politica, deci de ce nu ar fi potrivit acolo un politician?", a adaugat el.

Reputatia British Petrolem, ca si pretul actiunilor companiei, continua sa se prabuseasca, dupa dezastrul ecologic din Golful Mexic.

Pe 20 aprilie, platforma petroliera "Deepwater Horizon" din Golful Mexic, detinuta de companie, a explodat in lungul coastei statului Louisiana si a ucis 11 muncitori. Doua zile mai tarziu, s-a scufundat si apoi a fost descoperita o fisura in putul de extractie, provocand ceea ce ar putea deveni cea mai mare scurgere de petrol din istorie.

Aflat in vizita in Louisiana, la cateva zile dupa catastrofa, presedintele Barack Obama a afirmat ca incidentul s-ar putea transforma intr-un dezastru ecologic fara precendet si ca BP trebuie sa dea socoteala pentru contaminare.

BP a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca a cheltuit pana acum doua miliarde de dolari pentru a repara pagubele provocate de mareea neagra. Cheltuielile de doua miliarde evocate de companie se refera la operatiunile de recuperare a petrolului, lucrarile de imbunatatire a capacitatii de recuperare, in special forarea puturilor adiacente, despagubirile acordate si sumele varsate in contul autoritatilor federale.

Compania a primit, pana acum, 65.000 de cereri de despagubiri, dintre care a onorat 32.000, in valoare totala de 105 milioane de dolari. BP a anuntat saptamana trecuta ca va crea un fond de 20 de miliarde de dolari pentru plata despagubirilor ce vor fi solicitate.