Oamenii de stiinta au reusit sa faca lumina in istoria poporului evreu prin studii ale ADN-ului, descoperind ca cele mai multe populatii evreiesti erau mai apropiate una de alta, din punct de vedere genetic, decat de cele non-evreiesti vecine lor, informeaza BBC, si plasand originile evreilor contemporani la iudeii si israelitii din regiunea antica a Levantului.

Cercetatorii au analizat mostre de ADN de la 14 comunitati evreiesti din intreaga lume si le-au comparat cu cele de la 69 de populatii non-evreiesti. Rezultatele au aratat o legatura genetica mai stransa in randul populatiilor de evrei, decat intre acestea si alte populatii vecine.

De asemenea, studiile au scos la iveala legaturi genetice dintre evreii raspanditi in intreaga lume si popoarele non-evreiesti din Orientul Mijlociu.

"Se pare ca majoritatea evreilor, ca populatii si ca indivizi, sunt mai apropiati unul de altul (la nivel genetic), si mai apropiate de populatiile din Orientul Mijlociu, decat de populatia gazda traditionala din diaspora," a explicat Doron Behar, seful echipei de cercetatori, care a descris studiul ca "arheologie genetica".

Au existat insa si exceptii de la aceasta regula. Evreii de origine etiopiana si cei de origine indiana au reiesit mai apropiati genetic de popoarele vecine non-evreiesti. Acest lucru s-ar putea datora faptului ca jonctiunea intre popoare, la nivel genetic, religios si cultural, a fost mai puternica atunci cand populatia evreiasca s-a stabilit in aceste zone.

Behar a spus ca rezultatele ar putea ajuta cercetari viitoare asupra bazei genetice a bolilor care ii afecteaza in special pe evrei.