Organizatia europeana pentru controlul traficului aerian, Eurocontrol, a anuntat ca programul zborurilor ar putea fi afectat inca 48 de ore din cauza norului de cenusa provenit de la eruptia unui vulcan din Islanda. Aproape 5.000 de zboruri au fost anulate pana la finalul zilei de joi. Rand pe rand, avioanele au fost oprite la sol in Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Belgia, Danemarca, Norvegia, Suedia si Finlanda, iar Franta, Germania si Polonia si-au inchis principalele aeroporturi.

Autoritatile din Marea Britanie au anuntat ca traficul aerian deasupra Regatului Unit va fi sistat cel putin pana vineri la ora locala 13:00.

Purtatorul de cuvant al Eurocontrol, Brian Flynn, a declarat ca din cauza lipsei vanturilor puternice din zona, norul de cenusa "se misca cu viteza redusa spre est" si "ramane inca foarte dens".

Marea Britanie si-a inchis tot spatiul aerian pentru a evita posibile accidente in conditiile in care "cenusile vulcanice reprezinta o amenintare serioasa pentru securitatea avioanelor", informeaza AFP.

CNN scrie ca aproximativ 6.000 de zboruri au fost anulate joi in Europa, datorita norului de cenusa vulcanica provenit de la o eruptie din Islanda, citand organizatia interguvernamentala ce gestioneaza calatoriile aeriene europene.

Traficul aerian deasupra Marii Britanii si Tarilor nordice a fost sistat
Traficul aerian deasupra Marii Britanii si Tarilor nordice a fost sistat
Foto: Captura radar-virtuel.com
Cateva dintre cele mai importante aeroporturi din Europa au fost inchise. Printre acestea se numara aeroporturile Heathrow din Londra si Charles de Gaulle din Paris.

Marea Britanie, Franta, Germania, Irlanda, Suedia, Norvegia, Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda si Polonia sunt statele care si-au inchis complet sau partial spatiile aeriene, conform autoritatilor din fiecare tara.

Joi seara, Directia generala a aviatiei civile (DGAC) din Franta a inchis 25 de aeroporturi, cel putin pana vineri la ora locala 14:00. Aceeasi situatie se regaseste si in Germania, unde aeroporturile din Berlin, Hamburg, Hanovra si Bremen au fost inchise pana vineri dimineata la ora locala 8:00. Autoritatile din Polonia au anuntat si ele ca inchid spatiul aerian din nordul tarii incepand cu joi seara, pana cand conditiile vor reveni la normal, informeaza Le Figaro.

Paradoxal, Islanda a scapat cel mai repede de norul de fum, dus de vant inspre sud-est, spre continentul european, iar aeroporturile din aceasta tara sunt deschise.

Norvegia si-a inchis si spatiul maritim, anuland si zborurile elicopterelor catre platformele sale petroliere din largul oceanului.

Premierul norvegian Jens Stoltenberg, care a calatorit in Statele Unite pentru summitul nuclear al lui Barack Obama, a trebuit sa isi amane intoarcerea si conduce guvernul de la distanta, folosind un dispozitiv iPad, a declarat secretarul sau de presa Sindre Fossum Beyer pentru CNN.

Compania aeriana British Airways a anulat cursa Bucuresti Otopeni-Londra, cu plecare la ora 17:05, din cauza eruptiei vulcanice din Islanda, dupa ce si cursa Londra-Bucuresti, care trebuia sa aterizeze la ora 23:20 a fost anulata, potrivit Mediafax.

Ce spun expertii

Profesorul in vulcanologie din cadrul Universitatii din Cardiff, Chris MacLeod, a declarat pentru SkyNews ca perturbarea traficului aerian va mai dura ceva timp. "E posibil ca situatia sa persiste ceva timp - chiar o saptamana doua - inainte ca norul sa se disperseze. Chiar si daca eruptiile s-ar opri acum, cerul nu se va elibera in urmatoarele 24 de ore. Cred ca zborurile vor fi afectate mai mult timp", a declarat MacLeod.

Einar Kjartansson, geofizician in cadrul Oficiului Islandez de Meteorologie a declarat ca "este foarte probabil ca productia de cenusa vulcanica sa continue pentru mai multe zile sau saptamani, dar depinde de vremea din zilele urmatoare, in special de vanturi, daca traficul aerian va fi sau nu perturbat in continuare".

Eurocontrol a anuntat ca, dupa primele aprecieri, "cel putin 50% din zborurile dinspre America de Nord spre Europa vor fi afectate", informeaza The Telegraph.

John Strickland, directorul fimei de consultanta pentru transport aerian JLS Consulting, este de parere ca situatia ar putea avea implicatii mai adanci decat se crede. "In functie de conditiile meteorologice, norul de cenusa ar putea afecta atat zborurile dintre Europa si Statele Unite, cat si pe cele dintre Asia si Europa", a declarat Strickland, citat de Reuters. "Situatia are un impact deosebit asupra companiilor aeriene. Cursele vor fi intrerupte timp de cel putin o zi si nu vor putea fi reluate imediat chiar si in cazul in care conditiile meteo vor permite acest lucru, deoarece este nevoie de timp pentru ca aeronavele si personalul sa fie gata de zbor", adauga Strickland.

Bill McGuire, profesor la Aon Benfield UCL Hazard Research Center, spune ca daca eruptia va dura mai mult de 12 luni, traficul aerian ar putea suferi intreruperi periodice. "Foarte multe lucruri depind de vant. Ma astept ca aeroporturile sa ramana inchise in jur de doua zile, dar daca eruptia continua si vulcanul va emite in continuare cenusa, am putea asista la mai multe intreruperi pe parcursul urmatoarelor sase luni", declara McGuire, citat de Reuters.

Matthew Watson, geofizician la universitatea Bristol, este de parere ca durata blocajului aerian nu poate fi prezisa cu usurinta. "Trebuie sa se intample doua lucruri: in primul rand, trebuie sa asteptam ca vulcanul sa nu mai imprastie cenusa la altitudini intre 10.000 si 12.000 de metri, in zona de zbor a aeronavelor comerciale, iar in al doilea rand trebuie ca vantul sa imprastie cenusa din straturile inalte de aer", declara Watson pentru CNN

Efectele cenusei vulcanice asupra motoarelor de avioane

Purtatorul de cuvant al aeroportului Manchester, Russell Craig, afirma ca zborul intr-un nor de cenusa este extrem de periculos: "Daca aerul aspirat de motoare este amestecat cu cenusa, acestea pot ceda, putand aparea si probleme electrice la aeronava. S-au mai intamplat astfel de situatii, iar avioanele au fost avariate".

The Telegraph aminteste de zborul din 1982 al unui Boeing 747, cu 263 de persoane la bord, pe ruta Londra-Auckland, care a fost la un pas de prabusire dupa ce a intrat intr-un nor de cenusa vulcanica emis de muntele Galunggung din Indonezia. La 3 minute dupa intrarea in nor, cele 4 motoare ale avionului s-au oprit. Eric Moody, capitanul acelui zbor, relateaza intamplarea pentru The Telegraph: "A fost inspaimantator, toate motoarele s-au oprit timp de 14 sau 15 minute, iar noi nu stiam ce se intampla. Am planat aproximativ 80 de mile marine si am cazut de la peste 12.000 de metri pana la aproximativ 4.000. De-abia atunci am iesit din norul de cenusa."

In jur de 800 de persoane au fost evacuate miercuri dimineata in Islanda, dupa ce vulcanul de sub ghetarul Eyjafjallajokull a inceput sa erupa, scrie CNN. Primele persoane au fost evacuate in jurul orei locale 2.00 a.m., potrivit lui Rognvaldur Olafsson, inspector-sef la Departamentul pentru Protectie Civila si Situatii de Urgenta. Eruptia a creat o gaura mare in ghetar, insa problema cea mai mare nu o prezinta lava, ci riscul de inundatii. "Vulcanul se afla sub ghetar, iar lava topeste parti din ghetar. Raurile se vor umfla si ar putea produce pagube", a declarat Olafsson, adaugand ca raurile din apropiere au inceput deja sa se umfle. Ghetarul Eyjafjallajokull este al 6-lea cel mai mare din Islanda si se afla la o distanta de numai 160 de kilometri de capitala Reikjavik.