Mai multi locuitori din capitala Spaniei au protestat, duminica, impotriva organizarii luptelor cu tauri si au cerut interzicerea acestora. Proteste similare au avut loc si in Catalonia. Reprezentantii miscarii "Tortura nu este cultura", formata din asociatii politice, ecologiste si de aparare a drepturilor animalelor au protestat, la Madrid, impotriva intentiei guvernelor regionale din Madrid (Valencia si Murcia) de a declara coridele de tauri "bun de interes cultural", informeaza Radio Romania.

Protestul impotriva coridelor este sprijinit de ziaristi, scriitori, actori si muzicieni.

Sustinatorii miscarii "Tortura nu este cultura" au strans semnaturi pentru a transmite Parlamentului Regional Madrid o initiativa de interzicere a luptelor cu tauri, la fel cum se intampla in Catalonia.

Manifestul vrea sa arate ca, odata cu interzicerea coridelor, se poate avansa spre o reconsiderare profunda a relatiei dintre fiinta umana, animale si natura: "Nu trebuie sa sprijinim practici sociale care legitimeaza violenta, si o asmenea scoala de brutalitate, niciodata nu ar trebui considerata bun de interes cultural", se subliniaza in manifest.

Tot in aceste zile, Federatia Taurina, din Madrid, formata din asociatii de fani ai coridelor, a anuntat ca va lansa o campanie de strangere de semnaturi pentru a demonstra ca Madridul doreste luptele cu tauri.

Presa spaniola a publicat, zilele trecute, si declaratia Regelui Juan Carlos privind pozitia sa in problema acestor dezbateri. Intrebat, daca sprijina traditia luptelor cu tauri, monarhul Spaniei a raspuns, fara ezitare, afirmativ.