"Armele vor continua sa vorbeasca" in exclava angoleza Cabinda, a amenintat duminica Rodrigues Mingas, responsabil al grupului separatist care a revendicat atacul mortal asupra nationalei de fotbal a statului Togo. "Suntem in razboi si toate loviturile sunt permise", a declarat acesta, intr-un interviu acordat AFP. Amintim ca in urma atacului de vineri, a fost ranit si fotbalistul togolez Serge Akakpo, jucator al echipei FC Vaslui.

Rodrigues Mingas, care traieste in exil in Franta, regreta "victimele umane" ale atacului, insa transfera responsabilitatea Confederatiei Africane de Fotbal (CAF) si presedintelui acesteia, Issa Hayatou. "Noi i-am scris, cu doua luni inainte de Cupa Africii, lui Issa Hayatou pentru a-l avertiza ca suntem in razboi. Acesta nu a vrut sa ia in considerare avertismentele noastre", acuza responsabilul grupului separatist.

"Aceasta va continua, pentru ca tara este in razboi, pentru ca Hayatou s-a incapatanat" si a decis sa mentina meciurile in Cabinda, a continuat el.

Exclava Cabinda, unde se gasesc rezerve importante de petrol si care furnizeaza 60% din petrolul angolez, este o fasie de pamant intre Republica Democratica Congo (RDC), Republica Congo si Angola. Provincia se prezinta ca o exclava angoleza, pe teritoriul republicii Congo. De la declararea independentei, in 1975, teritoriul este macinat de conflicte separatiste.

Responsabilii politici angolezi "au vrut sa organizeze Cupa Africii pe Natiuni la Cabinda cu un scop de marketing pe care nu l-au declarat; au vrut sa arate opiniei publice ca este pace la Cabinda si ca investitorii pot veni la Cabinda", a avertizat Rodrigues Mingas.

Vineri seara, gruparea de gherila separatista angoleza FLEC a atacat autocarul cu care echipa nationala de fotbal a statului Togo se deplasa in Angola, pentru Cupa Africii pe Natiuni. Cel putin doua persoane au fost ucise, au anuntat agentiile internationale de presa. Focurile de arma au fost trase imediat dupa ce autocarul nationalei togoleze a trecut frontiera dintre Congo si Angola, sustin jucatorii.