Pe 21 si 22 decembrie 1989, Revolutia romana atinsese punctul critic. Dictatorul Nicolae Ceausescu a fugit. Milioane de oameni se bucurau. Multe intrebari raman insa fara raspuns, in ceea ce priveste evenimentele care au urmat, scriu jurnalistii de la BBC. La 20 de ani de la Revolutie, televiziunea BBC World Service difuzeaza o serie de emisiuni dedicate Romaniei. Luni, publicatia britanica prezinta un interviu cu revolutionarul Teodor Maries, presedinte al Asociatiei 21 Decembrie.

"21 - 22, cine-a tras in noi?" este o intrebare care inca il bantuie pe Teodor Maries, unul dintre romanii care sunt convinsi ca revolutia din 1989 nu a fost ceea ce parea. Unii sustin ca, in ciuda aparentelor, nu a fost chiar o revolutie facuta de oameni, ci mai mult o lovitura de stat condusa de o elita puternica, noteaza BBC. In acest context, Maries este inca dornic sa afle adevarul, la 20 de ani de la rasturnarea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu.

Aproape 100 de oameni au fost ucisi in noaptea dintre 21-22 decembrie, dupa o incercare disperata a acolitilor lui Ceausescu de a opri valul de proteste care avea loc la doar o aruncatura de bat de sediul Comitetului central al Partidului Comunist.

Acum in varsta de 47 de ani, Maries este presedintele Asociatiei 21 Decembrie, grup ce reuneste revolutionari ce au supravietuit acelei nopti, scriu jurnalistii britanici. In mod paradoxal, nu evenimentele de dinainte de 22 decembrie - data la care Ceausescu a fugit din cladirea Comitetului Central pentru a fi prins apoi, judecat intr-o "parodie de proces" si executat trei zile mai tarziu - atrag atentia lui Maries, ci ceea ce s-a intamplat dupa aceea.

Aproximativ 1.100 de oameni au murit in timpul Revolutiei, dar peste 900 au fost ucisi dupa acea data, cand Frontul Salvarii Nationale, condus de Ion Iliescu, a preluat fraiele puterii. Maries nu accepta povestea oficiala a acelor zile - potrivit careia, dupa caderea guvernului, membri teroristi ai Securitatii luptau cu disperare pentru a-l salva pe Ceausescu.

Potrivit lui Maries, revolutia a fost deturnata, iar varsarea de sange a fost cauzata de membri ai fostului regim - o forma de haos organizat, condus pentru a legitima preluarea puterii de catre ei. "Iliescu stie, in opinia mea, tot ce s-a intamplat in decembrie 1989 si a participat cu decizii exagerate. 900 de oameni au fost ucisi dupa ce el a preluat puterea", a declarat Teodor Maries pentru jurnalistul britanic.

Ion Iliescu, ce a fost ales presedinte al Romaniei in 1990, 1992 si 2000 petrecand 11 ani ca sef al statului, are putin timp pentru acuzele lui Maries si sustine ca acesta este un impostor, noteaza BBC. Pe de alta parte, Teodor Maries se teme ca autoritatile vor gasi o cale pentru a ingropa investigatiile, dar refuza sa renunte la lupta. "Am fost intotdeauna optimist. Dar nu sunt eu statul, ci ei, si este obligatia lor sa continuie ancheta", declara Maries.