Nicola Baroncini, fost angajat la ONU, sustine ca a fost dat afara pentru ca fiica trimisului special al ONU in Congo sa fie angajata in locul lui, scrie Washington Post.

Baroncini sustine ca revizuia corespondenta superioarei sale de la Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) vara aceasta, cand a gasit un mail de la trimisul special al ONU in Congo, Alan Doss, care ii cerea acesteia sa gaseasca o cale pentru a o angaja pe fiica sa pe postul lui Baroncini. Acesta din urma stia ca este angajat doar temporar, insa spera sa isi pastreze slujba.

In cadrul Secretariatului si a agentiilor specializate exista foarte multi copii si nepoti ai unor figuri din cadrul ONU, cat si ai unor diplomati straini. In plus, cele mai importante posturi din cadrul misiunilor de mentinere a pacii si din aria afacerilor politice sunt rezervate pentru oficialii din tari cu guverne puternice, cum ar fi SUA.

Carta ONU mentioneaza ca angajatii organizatiei trebuie sa fie independenti de guvernele lor. In plus, regulile organizatiei interzic angajarea rudelor unor persoane care ocupa deja un post in cadrul ONU.

Chiar si fiica lui Secretarului General Ban Ki-Moon, Hyun Hee-ban, si ginerele sau, Siddarth Chatterjee au functii importante la ONU. Iar fostul presedinte al Adunarii Generale, Miguel d'Escoto Brockmann, l-a angajat pe nepotul sau, Michael Clark, si pe nepoata sa, Sophia Clark, in cadrul organizatiei.