Premierul israelian Ehud Olmert s-a declarat duminica incurajat in politica sa din Fasia Gaza de discutiile pe care le-a avut cu presedintele american George W. Bush, relateaza AFP.

"Am fost incurajat de pozitia presedintelui american George W. Bush, care mi-a spus ca trebuie nu numai sa ne asiguram ca Hamas inceteaza tirurile cu racheta, dar si ca nu va mai fi in masura sa reinceapa in viitor", a declarat el la Tel Aviv.

Israelul a lansat sambata o ofensiva terestra impotriva Hamas in Fasia Gaza. De la 27 decembrie, operatiunea s-a soldat cu moartea a 490 de palestinieni.

Casa Alba nu a facut inca niciun comentariu oficial in legatura cu declansarea ofensivei terestre israeliene din Fasia Gaza.

In primele sale declaratii referitoare la conflictul din Gaza, Bush a lasat sa se inteleaga ca nu condamna actiunea terestra a armatei israeliene, spunand ca ofensiva reprezinta dreptul Israelului de a se apara impotriva Hamas. Presedintele american a subliniat totusi ca actiunea Israelului nu trebuie sa faca victime in randul civililor.

La randul sau, presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, "urmareste situatia din Gaza", dar pastreaza tacerea.

"Presedintele ales urmareste indeaproape evenimentele mondiale, printre care se numara si situatia din Gaza", insa "nu exista decat un singur presedinte, iar noi respectam acest lucru", a declarat unul dintre purtatorii sai de cuvant, Brooke Anderson, justificand astfel tacerea lui Obama in legatura cu conflictul dintre Israel si Hamas.