Secretarul de stat Condoleezza Rice a declarat ca, in ciuda cotelor de popularitate foarte scazute ale presedintelui George W. Bush, oamenii vor incepe curand "sa-i multumeasca acestuia pentru ceea ce a facut". Intr-un interviu pentru CBS, sefa diplomatiei americane a respins, de asemenea, teoriile conform careia imaginea in strainatate a Statelor Unite ar avea de suferit.

"Ceea ce va pot spune este ca acest presedinte a fost confruntat cu circumstante mai dificile decat oricare altele pe care le-am avut de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial si ca a implementat politici care vor rezista testului timpului", a declarat Rice.

Secretarul american de stat a respins si sugestiile potrivit carora imaginea SUA peste hotare a fost afectata. "Acesta nu este un concurs de popularitate. Imi pare rau, nu este. Responsabilitatea Administratiei este sa faca alegeri bune in ceea ce privesc interesele si valorile americanilor pe termen lung - nu pentru ziarele de astazi, ci pentru judecata istoriei", a afirmat sefa diplomatiei de peste Ocean.

"Sunt convinsa ca atunci cand ultimele capitole vor fi scrise si cand va fi evident ca Irakul lui Saddam Hussein a lasat locul unui Irak care este favorabil viitorului in Orientul Mijlociu; cand va fi scris ca relatiile dintre SUA si China sunt mai bune decat au fost vreodata; despre relatia cu India care este mai profunda si mai buna decat oricand; despre relatia mai buna decat a fost vreodata cu Brazilia si alte state din partea stanga a Americii Latine...; cand se va analiza ceea ce am fost capabili sa facem pentru a schimba modul in care se discuta in Orientul Mijlociu despre democratie si valori, aceasta Administratie va fi bine privita", a afirmat Rice.

"Nu exista onoare mai mare decat sa-ti servesti tara"

Intrebata de ce unii fosti diplomati afirma ca americanii sunt detestati in lume, Rice a replicat ca "acest lucru nu este adevarat". "Stiu ce au realizat politicile Statelor Unite. Nu stiu cu ce diplomati ati vorbit, insa uitati-va la fapte", a spus secretarul de stat.

Rice a afirmat, de asemenea, ca nu este deranjata de criticile la adresa politicilor actualei administratii afirmand ca "este in aceasta functie pentru a face alegeri dificile si, de asemenea, presedintele trebuie sa faca alegeri dificile - si noi le facem".

Secretarul Rice a respins si criticile acelor istorici care sustin ca Bush este unul dintre cei mai rai presedinti pe care i-au avut Statele Unite. "Acestia nu sunt istorici foarte buni", a replicat ea.

Condoleezza Rice a declarat ca i-a facut placere sa lucreze in Administratia Bush in ultimii opt ani, initial ca si consilier pe probleme de securitate nationala, apoi ca secretar de stat. "Nu exista onoare mai mare decat sa-ti servesti tara", a afirmat Rice.

Dupa expirarea mandatului de la Departamentul de Stat, Rice se va intoarce la Institutul Hoover de la Stanford University. Locul sau in fruntea diplomatiei americane va fi luat de Hillary Clinton, insa doar dupa validarea de catre Senatul de la Washington.