Secretarul de stat Condoleezza Rice a avertizat ca Statele Unite si Europa nu vor permite "ca Rusia sa exercite un veto" asupra intrarii in NATO a Georgiei si a Ucrainei.

"Poarta spre un viitor transatlantic ramane complet deschisa pentru Georgia si Alianta nord-atlantica va continua sa lucreze pentru a face ca acest viitor sa devina realitate", potrivit unui articol publicat joi de cotidianul spaniol El Mundo si citat de AFP.

"In acelasi timp, Statele Unite si Europa sustin fara echivoc suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a vecinilor Rusiei", afirma Rice.

"Nu vom permite ca Rusia sa-si exercite un drept de veto asupra viitorului comunitatii transatlantice, asupra statelor carora le-am propus sa ni se alature sau asupra posibilitatii ca aceste state sa accepte invitatia noastra".

Secretarul american de stat a subliniat ca acest mesaj a fost transmis "intr-o maniera foarte clara tarii prietene Ucraina".

Fostele republici sovietice Georgia si Ucraina au primit promisiunea ca vor adera la NATO in cadrul Summitului Aliantei de la Bucuresti, din primavara acestui an.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a respins miercuri, in cadrul Adunarii generale a Natiunilor Unite, presiunile exercitate de Rusia pentru a convinge Kievul sa nu adere la NATO.