Sase persoane au fost ranite duminica dimineata in Spania, dupa explozia unei masini capcana in fata unui comisariat al politiei regionale din Ondarroa, in Tara Bascilor. Aceasta a fost a doua explozie inregistrata noaptea trecuta in regiune, ambele atentate fiind atribuite organizatiei basce ETA, relateaza AFP.

Explozia s-a soldat cu sase raniti, trei politisti si trei civili, dar niciunul nu se afla in stare grava, a declarat ministrul basc al internelor.

Explozia s-a produs in jurul orei locale 04:30 (02:30 GMT) si nu a fost precedata de vreun apel de avertizare.

Comisariatul se afla intr-o zona relativ putin populata, in apropierea unei parcari si a unui teren de fotbal, dar pagubele materiale sunt semnificative, a precizat ministrul.

O alta masina capcana a explodat in jurul miezului noptii in cartierul Salburua din Vitoria, fara a se solda insa cu victime. Autoritatile au primit un apel telefonic la ora 23:15, de la o persoana care se recomanda membru al ETA. Explozia a avut loc in fata unei banci, pagubele materiale fiind, si de aceasta data, considerabile.

Canalele media locale atribuie cele doua atentate organizatiei separatiste ETA, iar ministrul de interne considera destul de probabila aceasta varianta.

Bilant ETA: 823 de morti in 40 de ani

ETA, considerata organizatie terorista de Uniunea Europeana, este responsabila pentru moartea a 823 de persoane in cei 40 de ani de violente pentru obtinerea independentei Tarii Bascilor.

Ultimul atentat a avut loc in 17 august, cand trei bombe au fost amplasate in zona de litoral a orasului Malaga, doar doua dintre ele explodand. Nici atunci nu s-au inregistrat victime.

Martea trecuta, un politist a descoperit o bomba sub masina sa, care nu a apucat sa explodeze.

Atentatele de noaptea trecuta vin dupa ce justitia spaniola a adoptat o serie de decizii, in aceasta saptamana, impotriva organizatiei basce. Astfel, doua partide politice basce, ANV si PCTV, acuzate de legaturi cu miscarea ilegala Batasuna, bratul politic al ETA, au fost interzise.

De asemenea, membrii conducerii comitetului de sustinere pentru prizonierii ETA, considerat o aripa a miscarii armate, au fost condamnati la pedepse cuprinse intre opt si zece ani de inchisoare.