Moldovenii care muncesc in strainatate au trimis in Republica Moldova, in primele patru luni ale anului, circa o jumatate de miliard de dolari. Suma este comparabila cu bugetul de stat pe lunile ianuarie-aprilie, informeaza portalul Business Expert, avand ca sursa Banca Nationala a Moldovei.

Suma transferata de persoane fizice prin bancile comerciale reprezinta 474,96 milioane de dolari, adica 4,77 miliarde de lei moldovenesti, in conditiile in care venitul global la bugetul de stat in primele patru luni ale anului a fost de 4,97 de miliarde de lei moldovenesti.

Comparativ cu perioada similara a anului precedent, sumele trimise in Republica Moldova au crescut cu 64,2%, iar in ultimii trei ani transferurile aproape s-au dublat.

Expertii consultati de portalul moldovenesc explica aceste cresteri - fara ca statisticile sa indice si o crestere semnificativa a numarului celor care muncesc in strainatate - prin faptul ca moldovenii care muncesc peste hotare au o incredere tot mai mare in banci. Acum cativa ani, ei foloseau transferurile bancare si sistemele de transferuri rapide pentru a trimite doar o parte din banii castigati, mai exact in jur de 30-40%, fata de 70-80% cat trimit astazi.

Pe de alta parte, prognozele pentru acest an anticipeaza ca moldovenii vor trimite in tara circa 1,5 miliarde de dolari, suma echivalenta cu valoarea investitiilor straine directe atrase dupa declararea independentei.