Un tricou ce-l infatiseaza pe candidatul democrat Barack Obama sub chipul unei maimute din desenele animate provoaca controverse in Statele Unite. Compania care detine drepturile de imagine pentru Curious George a anuntat ca va cere in instanta oprirea vanzarilor acestui tricou "ofensator", insa initiatorii actiunii se apara si resping ideea ca acesta ar contine mesaje rasiste.

Tricourile il infatiseaza pe popularul personaj de desene animate mancand o banana, avand inscrise dedesubt cuvintele "Obama '08".

Tricourile sunt comercializate de catre proprietarul unui bar din Marietta (Georgia), cunoscut pentru faptul ca a afisat si in trecut reclame considerate "ultra-conservatoare si provocatoare".

Compania Houghton Mifflin Harcourt, care detine dreptruile de imagine pentru Curious George, a declarat ca nimeni nu i-a cerut permisiunea sa foloseasca imaginea personajului de desene animate si ca va actiona in instanta proprietarii barului, considerand ca asocierea imaginii senatorului de culoare cu cea a maimutei este "ofensatoare". Proprietarul barului declara insa ca a achizitionat drepturile de la un om de afaceri din Arkansas si a anuntat ca vanzarile au crescut brusc dupa ce povestea a fost publicata de Atlanta Journal-Constitution.

Zeci de manifestanti au demonstrat in fata barului in aceasta saptamana, afirmand ca tricourile contin un mesaj rasist si cerand oprirea comercializarii lor.

Barack primeste sprijinul lui Edwards

In acest timp, fostul candidat democrat la presedintia SUA, John Edwards, a anuntat ca il sustine pe Barack Obama pentru a castiga fotoliul de la Casa Alba.

Analistii nu exclud ca Edwards sa primeasca propunerea de a candida ca si vicepresedinte al senatorului de Illinois, tandemul fiind considerat un "dream team" redutabil.

Este o noua lovitura pentru Hillary Clinton in cursa pentru nominalizarea democrata, fosta Prima Doamna nereusind sa castige suportul atat de necesar al superdelegatilor.

Potrivit unei numaratori realizate de AP, senatorul de Illinois are, in acest moment, sprijinul a 1.883 de delegati, incluzand superdelegatii si liderii partidului, in timp ce fosta Prima Doamna se bucura de suportul a 1.717 delegati. Obama mai are nevoie de mai putin de 150 delegati pentru a obtine nominalizarea democratilor.