Bloggerița Anastasia Ivleeva, organizatoarea „petrecerii nud” de la Moscova care a scandalizat Rusia anul trecut, a fost amendată de o instanță din capitala rusă pentru „discreditarea armatei”, relatează The Moscow Times.

Clubul Mutabor, MoscovaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Instanța districtuală Tverskoy din Moscova a găsit-o vinovată pe Ivleeva de „acțiuni publice menite să discrediteze Forțele Armate Ruse” și a amendat-o cu 50.000 de ruble (aproximativ 500 de euro).

Deși amenda este una modică, ea riscă o pedeapsă cu închisoarea între 1 și 7 ani dacă recidivează. Canalul independent Mediazona relatează că ea a fost trimisă în judecată în luna martie a anului trecut din cauza unui mesaj pe care l-a distribuit pe Instagram pe 1 martie 2022, cerând discuții pentru încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin cu o săptămână mai devreme.

Însă decizia care i-a atras oprobiul public în Rusia a fost cea de a organiza în luna noiembrie a anului trecut o petrecere cu ținută vestimentară obligatorie „aproape goi” la un celebru club de noapte din Moscova.

Numeroase vedete și personalități ale lumii mondene din Rusia, inclusiv jurnalista Ksenia Sobceak, presupusa fină a președintelui Vladimir Putin, au participat la petrecere.

Reacţia violentă din partea autorităţilor, a aleşilor şi a bloggerilor pro-Kremlin, a presei de stat şi a grupurilor legate de Biserica Ortodoxă a dominat titlurile ziarelor timp de mai multe zile, luând locul articolelor despre creşterea preţurilor la ouă şi despre inflaţie.

Inclusiv fina lui Putin și-a cerut scuze că a participat la petrecere

Scandalul a izbucnit după ce în presă au apărut fotografii cu vedetele îmbrăcate sumar, numeroși ruși scoțând în evidență contrastul dintre frivolitatea acestora și imaginile cu soldații care luptă în „operațiunea militară specială”.

Ivleeva alături de raperul Vacio

„În ţară se desfăşoară un război, dar aceste bestii, gunoaie, organizează toate acestea, aceste brute cărora nu le pasă ce se întâmplă”, a declarat Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut propagandist de la televiziunile rusești, într-o postare pe Telegram.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că evenimentul i-a „pătat” pe cei care au luat parte la el, dar că aceştia au acum şansa de a lucra la spălarea propriei lor imagini.

Ivleeva, care a purtat la petrecere bijuterii în valoare de 23 de milioane de ruble (251.000 de dolari), într-o perioadă în care unii ruşi se zbat să se descurce cu traiul cotidian, a publicat două clipuri video în care și-a cerut scuze public. Fiscul rus a anunțat însă că îi va verifica averea și sursele de venit.

Aproape toți cei care au participat la petrecere și-au cerut ulterior scuze în public, inclusiv Ksenia Sobceak. La începutul acestui an autoritățile ruse au dispus închiderea clubului de noapte în care a fost organizată petrecerea pentru 90 de zile.