George W. Bush se va baza pe "chimia" personala dintre el si liderul rus Vladimir Putin pentru a reusi diminuarea tensiunilor dintre cele doua tari, cand va discuta cu acesta la Soci, saptamana viitoare, comenteaza Reuters, citat de NewsIn. Prima data cand s-a intalnit cu Putin, in urma cu sapte ani, Bush a spus ca a reusit sa priveasca in "sufletul" liderului rus si de atunci relatiilor lor “calduroase” au ajutat la atenuarea mai multor conflicte care afectasera anterior relatiile dintre administratiile lor.

Bush va participa la summitul NATO de la Bucuresti din 2-4 aprilire si apoi la Soci, la casa de vacanta a lui Putin, aceasta urmand sa fie probabil ultima sa intalnire cu Putin in functia de presedinte De altfel, ca si Putin Bush se apropie de finalul mandatului si vrea sa profite de summit pentru a obtine un acord pe tema unui document schematic strategic, care le-ar permite ambilor lideri sa lase o relatie stabila succesorilor lor in functie.

Exista deja consens pe tema combaterii terorismului si a proliferarii nucleare in respectivul document, dar scutul antiracheta este un mar al discordiei. Washingtonul vrea sa instaleze elemente ale scutului in Polonia si Cehia, dar Moscova spune ca acest scut i-ar ameninta securitatea.

Totusi oficialii rusi au facut declaratii pozitive legate de actiunile Statelor Unite de a asigura Moscova in aceasta privinta, inclusiv o oferta de a le permite rusilor sa inspecteze instalatiile. "Cred ca rusii incep sa inteleaga vechea expresie ca prinzi mai multe muste cu miere decat cu otet", a spus un official occidental.

Ultima data cand cei doi lideri si-au afisat relatiile foarte apropiate a fost in iulie, cand Putin s-a dus la casa de vacanta a lui Bush din Maine, unde Bush si fostul ofiter KGB au fost vazuti pescuind si mancand homari. La Soci, liderul american va sta intr-o vila construita pentru inaltii oficiali ai partidului comunist, amplasata intr-o padure aproape de mare.