Vladimir Putin a sustinut joi la Kremlin ultima sa conferinta de presa in calitate de sef al statului rus. "Sunt multumit de ceea ce am facut in toti acesti ani", a spus Putin, care a tinut sa precizeze ca nu a fost niciodata atras de ideea de a ramane la Kremlin pentru un al treilea mandat. Semnalele dure catre Occident au ramas insa o constanta in discursul presedintelui rus, care si-a intarit acuzele la adresa politicii SUA si a NATO.

Se apropie de recordul lui Hugo Chavez

Cea de-a saptea si ultima mare conferinta de presa a lui Vladimir Putin a batut vechiul record de continuitate: 4 ore si 40 de minute, cu o ora si opt minute mai mult decat intalnirea de anul trecut cu ziaristii. La marea confruntarea cu mass-media a fost acreditat un numar record de jurnalisti – 1364 de oameni, fata de 1232 in 2007. Seful tarii a raspuns la un numar record de intrebari – exact 100.

De la an la an, comenta cotidianul on-line Newsru, Putin a stabilit recorduri absolute, desi s-a intrecut doar cu sine insusi, pentru pana la el nimeni in Rusia nu a recurs la aceasta practica a comunicarii directe cu poporul. Pentru ca la nivel mondial, laurii invingatorului apartin, fara indoiala liderului venezuelean, Hugo Chavez, care, anul trecut, pe o caldura tropicala, a vorbit opt ore si sase minute.

Bilant economic optimist

Ca de obicei, Putin a inceput cu un bilant economic. El s-a declarat multumit de ritmul de crestere de 8,1% din PIB si de cel al salariilor pentru ziaristi. E adevarat, el a regretat ritmul lent de crestere a pensiilor – doar 3,8%. In general, a spus el, 2007 a fost un an bun.

Putin a decis, probabil, ca autocritica nu-si are sensul. “Nu vad nici un insucces major, toate obiectivele stabilite au fost realizate, sarcinile trasate indeplinite”, a anuntat Putin, citat de Gazeta.ru. Intrebat de corespondentul Moskovski Komsomolet daca a fost vreodata atras de ideea unui al treilea mandat, Putin a raspuns categoric ca nu. “Unii devin dependenti de tutun, altii de bani. Se spune ca cea mai puternica este dependenta de putere. Nu am simtit niciodata asa ceva”, a continuat Putin sa lucreze la ratingul sau.

Suntem obligati sa ne reorientam rachetele noastre spre acele tinte care reprezinta o amenintare pentru noi

Primul reprezentant al presei occidentale a invitat la microfon a fost corespondentul de la Fox News. Ziaristii american s-au interesat de reactia presedintelui Rusia la vorbele secretarului de stat, Condoleezza Rice, care a catalogat drept “inadmisbile” afirmatiile lui Putin vizand posiblitatea indreptarii rachetelor rusesti spre Ucraina. “Suntem obligati sa ne reorientam rachetele noastre spre acele tinte care reprezinta o amenintare pentru noi”, a declarat Putin.

In general, Putin nu a scapat nici un prilej de a lansa avertismente la adresa Occidentului. De exemplu, cand o ziarista poloneza l-a intrebat cum vor evolua relatiile dintre tara ei si Rusia daca Varsovia va permite amplasarea scutului american antiracheta si cand a fost intrebat de problema kosovara. “Oare nu este o rusine sa aplici standarde duble in rezolvarea unor probleme identice, dar in regiuni difereite ale lumii? Kosovo, Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria exista ca state independente”, a spus el.

"Am incredere in Medvedev"

“De ce l-ati sustinut pe Dmitri Medvedev”, a vrut sa stie corespondentul canalului de televiziune TV-Tentr? “Dupa cum stiti, aceasta candidatura a fost propusa de partidul Rusia Unita si de Rusia Justa, alaturi de alte organizatii obstesti”, a amintit Putin. “Sunt convins ca prin calitatile lui profesionale, prin experienta capatata la Moscova, este un om corect, o personalitate progresista, moderna, cu o pregatire teoretica stralucitoare si care are experienta organizatorica necesara”, s-a intrecut in laude presedintele rus. “Si inca un amanunt: am incredere in el”.

Prin raspunsurile lui, Putin a confirmat ca, dupa alegeri, el va prelua conducerea guvernului. “Sunt gata sa lucrez in calitate de presedinte al guvernului Federatiei Ruse”, a spus Putin, pentru ca imediat sa adauge “nu spune hop inainte de a sari”.

Corespondentul Reuters s-a aratat preocupat de pericolul ca in Rusia sa se instaleze, dupa alegerile din martie, o dubla putere – cea a lui Putin si a lui Medvedev. “Presedintele este garantul Constitutiei, el stabileste principalele directii ale politicii interna si externa, iar puterea executiva in stat o reprezinta guvernul in frunte cu presedintele lui”, s-a straduit Putin sa risipeasca orice urma de indoiala si a promis sa se concentreze doar pe probleme economice.

Acum un an nu stiam ca Medvedev va fi candidat

In plus, el a dat asigurari ca in calitate de premier va munci cu aceeasi daruire cu care si-a indeplinit rolul de sef al statului. “Daca voi constata ca am atins scopurile pe care singur le-am formulat, daca voi vedea ca sunt in stare sa-mi indeplinesc misiunea, voi ramane in functie cat va fi posibil”.

Intrebat daca in biroul lui de premier va atarna tabloul presedintelui Medvedev, Putin a spus: “Presedintele este un simbol al tarii si nu vad nimic rau ca functionarii sa aibe in cabinetele lor de lucru portretul sefului statului. Este un element al statalitatii, precum drapelul si stema. In relatiile mele cu Dmitri Medvedev nu am nevoie sa-i atarn portretul pe pereti pentru a-mi ameliora dialogul cu el, dispunem de suficiente mijloace de comunicare”, a explicat presedintele.

El a recunoscut ca, in urma cu un an, nu stia cine va fi succesorul sau si noul conducator al statului. “Nu am inselat sperantele cetatenilor Rusiei, ceea ce este esential pentru mine”, a asigurat, in incheiere Putin. “Mi-a facut placere sa ma intalnesc cu dumneavoastra la astfel de conferinte de presa. Nu mi-a fost greu de loc, pentru ca am dorit sa informez opinia publica de pe toate continentele ce se intampla cu adevarat in Rusia si cum se rezolva problemele la noi”, a concluzionat Putin.

Vom respecta orice alegere a poporului american

Raspunzand unei intrebari legate de evolutia relatiilor dintre SUA si Rusia, dupa ce el si George Bush nu vor mai fi presedinti si cine, in opinia lui, va invinge in alegerile americane, Putin a raspuns: "Va invinge cel care va prezenta cel mai eficient program care sa raspunda intereselor americanilor. Vom respecta orice alegere a poporului american", a spus el.

In privinta relatiilor bilaterale, Putin nu este ingrijorat, pentru ca, spune el, interesele reciproce obliga partile la dezvoltarea dialogului.

Eu adun emotii

Chestionat de ziaristi in legatura cu averea sa personala, Vladimir Putin a raspuns: "Da, este adevarat. Sunt cel mai bogat om nu doar din Europa, ci din intreaga lume. Eu adun emotii", a afirmat Putin, explicand ca cele doua mandate de presedinte reprezinta adevarata lui bogatie. "In privinta zvonurilor legate de starea mea financiara, am citit cateva din articolele pe aceasta tema. Vorba lunga si goala, care nici nu merita comentata. Prostii. S-au scobit in nas si au pus pe hartie", a afirmat liderul de la Kremlin.

La conferinta de presa de joi au participat 1.360 de jurnalisti. Fiecare dintre acestia a plecat acasa, la sfarsit, cu cate un pix si o agenda cu insemnele Presedintiei ruse, acesta fiind un obicei care se respecta la finalul mandatului fiecarui presedinte rus.