Arabia Saudita va permite deschiderea de sali de cinema incepand cu 2018, ridicand astfel o interdictie in vigoare de peste 35 de ani, a anuntat luni ministerul Culturii, potrivit AFP.

Mohammed bin SalmanFoto: Agerpres

"Este un moment cheie in dezvoltarea economiei culturale in tara", a declarat ministrul Culturii, Awad al-Awad, citat intr-un comunicat.

In cadrul unui ambitios plan de reforme economice si sociale sustinut de printul mostenitor Mohammed bin Salman, guvernul incearca sa promoveze forme de divertisment - concerte, spectacole, cinema - in regat, in ciuda opozitiei mediilor ultraconservatoare.

In ianuarie, muftiul Arabiei Saudite a criticat dur posibila deschidere a salilor de cinema, afirmand ca acestea sunt surse de "depravare" deoarece favorizeaza cultura mixta, respectiv prezenta barbatilor si femeilor in acelasi spatiu.

Dar, in ciuda interdictiei salilor de proiectie, cinematografia saudita incepe sa fie recunoscuta pe plan international. Comedia romantica "Barakah Meets Barakah" a lui Mahmud Sabbagh a fost astfel proiectata la Berlinala in timp ce "Wadjda" a lui Haifaa Al-Mansour a fost in 2013 primul film national care a concurat la Oscarul pentru cel mai bun film strain.

Printre reformele promovate de Ryad se numara ridicarea, in septembrie, a deciziei care interzice femeilor sa conduca masini, incepand cu iunie 2018. ​