Macron il suna pe Trump: "Ingrijorat pentru Ierusalimul de Est": Presedintele francez Emmanuel Macron si-a manifestat "ingrijorarea" fata de posibilitatea ca Statele Unite sa recunoasca Ierusalimul de Est drept capitala a Israelului, intr-o conversatie telefonica cu presedintele SUA, Donald Trump, luni noaptea. Intr-un comunicat, Palatul Elysee a explicat ca Macron i-a spus lui Trump ca "problema statutului Ierusalimului trebuie sa aiba solutie in cadrul negocierilor de pace intre israelieni si palestinieni". Cei doi presedinti au stabilit sa reia discutiile "in curand" in legatura cu aceasta chestiune, potrivit La Repubblica, citata de Rador.

ControversaFoto: Colaj foto

Statutul Ierusalimului trebuie stabilit "prin negocieri", a declarat seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, potrivit AFP. "Trebuie gasita o solutie prin negocieri pentru a rezolva statutul Ierusalimului ca viitoarea capitala a doua state (israeliana si palestiniana), pentru a raspunde aspiratiilor ambelor parti", a declarat Mogherini care s eintalneste la Bruxelles cu Rex Tillerson.

Presedintele palestinian cere Papei si liderilor mondiali sa intervina impotriva mutarii ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a cerut marti Papei si liderilor Rusiei, Frantei si Iordaniei sa intervina impotriva intentiei declarare a presedintelui american, Donald Trump, de a muta Ambasada SUA din Israel la Ierusalim, a declarat purtatorul de cuvant al acestuia. "Dupa convorbirea telefonica cu presedintele Trump, presedintele Abbas a vorbit cu presedintii din Rusia si Franta, cu Papa si cu regele Abdullah al Iordaniei. El le-a spus acestora ca respinge un astfel de demers si i-a indemnat sa intervina pentru a impiedica implementarea acestuia", a declarat Nabil Abu Rdainah, pentru agentia Reuters.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marti ca o eventuala recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului de catre Statele Unite ar putea duce la ruperea relatiilor dintre Ankara si statul evreu, scrie AFP. "Vom duce aceasta lupta pana la capat, cu determinare. Si aceasta ar putea merge pana la ruperea relatiilor diplomatice cu Israelul", a declarat Erdogan, care a subliniat ca statutul Ierusalimului este "o linie rosie pentru musulmani".

Presedintia turca avertizeaza in privinta Ierusalimului. Purtatorul de cuvant al presedintiei turce, Ibrahim Kal'n, a afirmat ca informatiile potrivit carora administratia SUA ar putea recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului sunt extrem de ingrijoratoare si a subliniat ca "Acest lucru ar incalca statusul religios si istoric al Ierusalimului, acordurile internationale si rezolutiile Natiunilor Unite". Kal'n a facut o serie de precizari pe reteaua de socializare Twitter legate de informatiile potrivit carora SUA ar recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului. Purtatorul de cuvant al presedintiei a atras atentia ca o asemenea masura "va anula procesul de pace in Orientul Mijlociu, si asa fragil, si va genera noi tensiuni si conflicte. Speram ca administratia Statelor Unite nu va face o greseala atat de grava. Pastrarea statusului Ierusalimului este de importanta vitala", scrie Haberturk.

Trump va face miercuri anuntul privind Ierusalimul. Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, isi va anunta miercuri asteptata decizie asupra recunoasterii, sau nu, a Ierusalimului drept capitala a Israelului si a eventualei mutari acolo a ambasadei americane, transmite EFE, care o citeaza pe purtatoarea de cuvant a Casei Albe.

Tacerea lui Benyamin Netanyahu. Guvernul israelian a ramas complet tacut marti pe acest dosar emblematic, scrie Le Monde care arata ca, in ciuda promisiunii lui Trump de a face campanie pentru o miscare in acest sens, presedintele american va "da o sansa" pacii. Discutia nu e "daca ambasada va fi mutata efectiv in Ierusalim, ci este este vorba de momentul in care", a declarat Hogan Gidley, purtator de cuvant al cuvant al Casei Albe.