Presedintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu a anuntat ca joi ar putea fi declansate procedurile pentru declararea interimatului functiei de sef al statului, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale conform careia refuzul sefului statului de a-si executa obligatiile constitutionale constituie imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile si justifica instituirea interimatului, potrivit news.ro.

Igor DodonFoto: Publika.md

In acest caz este vorba despre refuzul presedintelui Igor Dodon de a-l numi pe Eugen Sturza in functia de ministru al Apararii.

Candu a spus ca se va stabili cine va sesiza Curtea Constitutionala, Guvernul ori Parlamentul, in legatura cu declansarea procedurii de constatare a interimatului functiei de presedinte al Republicii Moldov, informeaza Deschide.md.

"Decizia Curtii Constitutionale aduce solutie si explica care este procedura in continuare in tot ce inseamna interimatul functiei, doar pe elementul legat de numirea ministrului Apararii. In situatia in care Curtea Constitutionala va constata ca exista circumstante si este justificata declararea interimatului functiei care urmeaza sa fie exercitata ori de speaker, ori de prim-ministru se refera doar la semnarea decretului privind numirea ministrului Apararii si depunerea juramantului. Nu se refera la alte cazuri si nu se refera la zi, ora, o perioada de timp sau mandatul general al presedintelui Dodon", a declarat Candu.

Seful Legislativului a precizat ca urmeaza sa se clarifice actiunile ce vor fi intreprinse.

"Este un subiect nou pentru noi. Nu a mai fost asa ceva. Invatam si noi, inclusiv din practica Curtii Constitutionale, dar legislatia prevede care sunt procedurile clare. Ori Guvernul, ori Parlamentul va sesiza Curtea Constitutionala in ceea ce tine de constatarea interimatului si a motivelor de interimat. In momentul in care Curtea Constitutionala vine cu acest aviz, presedintele Parlamentului urmeaza sa semneze, in calitate de presedinte interimar, decretul privind numire a ministrului Apararii si sa primeasca juramantul. Orice alta speculatie, orice alta idee in privinta suspendarii presedintelui Dodon, limitarea competentelor sau blocajul activitatii lui sunt doar speculatii si doar interpretari￯, a mentionat speakerul.

Andrian Candu a declarat ca cel mai probabil joi, 19 octombrie, vor fi declansate procedurile care sunt prevazute de legislatie.