Celula jihadista formata din 12 autori ai atentatelor de la Barcelona si Cambrils a fost "destructurata", a afirmat sambata ministrul de interne al Spaniei, in timp ce un alt suspect, Younes Abouyaaqoub, este cautat in continuare de politie. Anuntul a displacut Barcelonei, unde politia catalana a subliniat ca ea este cea care conduce ancheta, relateaza Agerpres.

Fortele de interventie catalaneFoto: Flickr / Mossos. Generalitat de Catalunya

Gruparea a fost "destructurata", a declarat ministrul Juan Ignacio Zoido in cadrul unei conferinte de presa. In acest stadiu, patru suspecti sunt in continuare arestati, cinci au fost lichidati la Cambrils si alti trei au fost identificati, printre care Younes Abouyaaqoub. Alti doi este posibil sa fi murit in explozia de la Alcanar.

"Putem spune practic ca celula este total destructurata la Barcelona, deoarece persoane au fost lichidate, persoane au fost arestate si identificari au fost rapid realizate si alte cautari sunt in curs despre care nu putem vorbi in acest moment. (...) Putem spune ca celula a fost destructurata", a reiterat ministrul.

"Cred ca lovitura adusa (celulei) la Cambrils este importanta pentru destructurarea organizatiei, insa mai sunt desigur lucruri de facut", a replicat seful departamentului de interne al Cataloniei, Joaquim Forn.

La randul sau, politia catalana a explicat ca "o persoana este data in continuare in urmarire", fara a preciza daca este vorba sau nu de soferul camionetei din Las Ramblas.

"Nu putem considera ancheta, dusa de Mossos D'Esquadra (politia catalana) finalizata, atat timp cat nu am localizat sau arestat persoanele pe care le consideram facand parte din aceasta celula terorista", a subliniat Forn.