Convoiul bombardat joi in Siria de coalitia internationala condusa de SUA a vizat forte conduse de Iran, a afirmat vineri secretarul american al apararii, Jim Mattis.

Atacul american a fost provocat de "o mișcare ofensivă, cu capacități ofensive" ale unor forțe despre care Washingtonul crede că sunt dirijate de iranieni, a declarat Mattis într-o conferință de presă. El a precizat că efectivele respective se apropiau de orașul Al-Tanf, unde există o bază militară a trupelor speciale americane și britanice care pregătesc rebelii sirieni împotriva Statului Islamic, adaugă AFP.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a condamnat vineri atacul american, despre care a afirmat că arată dorința Statelor Unite de a sprijini teroriștii care încearcă să răstoarne guvernul legitim al Siriei, scrie Agerpres. "Vedem confirmarea unei intenții de a folosi opoziția și unii extremiști, inclusiv din Jabhat al-Nusra", grupare considerată de ONU ca teroristă, a declarat Lavrov agenției TASS, preluată de Reuters.

Și regimul condus de președintele Bashar al-Assad a condamnat atacul coaliției asupra unei poziții a armatei siriene de la granița cu Irakul și Iordania.

Observatorul Sirian pentru Drepturile omului, organizație independentă care monitorizează conflictul din Siria, a anunțat că loviturile aeriene au ucis opt oameni din forțele paramilitare care susțin guvernul de la Damasc și a precizat că majoritatea nu erau sirieni.