Copresedintele principalului partid prokurd din Turcia Selahattin Demirtas a fost condamnat marti la cinci luni de inchisoare pentru "denigrarea natiunii turce", anunta agentia de presa proguvernamentala Anadolu, preluata de AFP.

Decizia a venit la cateva ore dupa ce parlamentul turc a anuntat retragerea mandatului de deputat pentru Figen Yuksekdag, care conduce impreuna cu Demirtas Partidul Democratic al Poporului (HDP).

Inchis din noiembrie, Demirtas a fost condamnat pentru "denigrarea natiunii turce, a statului si a institutiilor Republicii Turcia" de catre un tribunal din Dogubeyazit (sud-est).

Charismaticul lider al HDP este vizat de zeci de proceduri judiciare si risca 142 de ani de inchisoare intr-unul din procese in care este acuzat de "conducerea unei organizatii teroriste" si de "propaganda terorista".

Autoritatile acuza HDP ca este aripa politica a separatistilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizatie clasata drept terorista de Ankara, Washington si Bruxelles.

Yuksekdag a fost lasata fara mandatul de deputat dupa ce Curtea de Casatie a validat o condamnare a sa pentru "propaganda terorista".

HDP a fost decimat prin arestarea liderilor sai si a zeci de responsabili politici in noiembrie anul trecut. Unul dintre rarii lideri inca in libertate, Idris Baluken, a fost arestat preventiv marti.

Aceste evenimente vin cu cateva saptamani inaintea unui referendum pentru revizuirea constitutiei care urmeaza sa intareasca puterile lui Erdogan, un proiect la care HDP se opune ferm.