Joi, in ultima sa zi intreaga la Casa Alba, presedintele Barack Obama a comutat pedepsele a inca 330 de condamnati, majoritatea pentru infractiuni legate de droguri, transmite Reuters. El si-a indeplinit astfel promisiunea de a usura sentintele pe care le considera prea aspre, potrivit Agerpres.

Barack ObamaFoto: Agerpres

Numarul pedepselor comutate de Obama a ajuns astfel la 1715, un record istoric pentru SUA, mai ridicat, potrivit consilierului sau Neil Eggleston, decat totalul actelor de clementa similare semnate de 13 presedinti dinaintea sa.

Seful Casei Albe, aflat la finalul a doua mandate, nu si-a onorat insa angajamentul de a inchide inchisoarea din cadrul bazei militare americane de la Guantanamo. Intr-o scrisoare trimisa joi Congresului, unde adversarii sai republicani detin majoritatea in ambele camere, Obama da vina pentru acest esec pe senatorii si congresmenii care au blocat procesul de transfer al tuturor detinutilor de la baza din Cuba, ordonat de el inca din 2009, la cateva zile dupa ce a devenit presedinte.

Administratia Obama a reusit sa transfere 196 de prizonieri, iar la Guantanamo au mai ramas in prezent 41, noteaza DPA. Administratia presedintelui George W. Bush a incarcerat in interiorul bazei militare circa 800 de suspecti de terorism, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, reaminteste EFE. Deoarece nu se afla pe teritoriul SUA, detinutii de la Guantanamo nu beneficiaza de toate drepturile privind un tratament corect, iar unii dintre ei nu au fost niciodata acuzati oficial sau judecati.