Premierul britanic Theresa May a declarat luni ca este gresit sa se vorbeasca de "un Brexit dur" inevitabil, dupa ce lira sterlina a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 10 saptamani si niste declaratii facute anterior de premierul britanic au fost interpretate ca un semnal ca va acorda prioritate controalelor la granita in fata accesului la piata unica europeana, scrie Reuters.

BrexitFoto: Captura YouTube

In primul interviu televizat din acest anm acordat duminica, May a negat ca Marea Britanie va fi pusa in fata unei "alegeri binare" intre reducerea imigratiei si acces preferential la piata unica a blocului comunitar.

Investitorii au perceput declaratiile lui May drept semn ca Marea Britanie se indreapta catre un Brexit dur, provocand o noua cadere a lirei sterline, cu peste un procent.

Intrebata intr-o intalnire publica daca declaratiile ei au fost interpretate gresit, May a declarat: "Sunt tentata sa spun ca oamenii care au inteles gresit sunt cei care publica lucruri ce spun ca eu vorbesc de un Brexit dur, ca este absolut inevitabil sa avem un Brexit dur".

"Nu accept termenii de Brexit dur sau moale. Ceea ce facem este sa obtinem cel mai bun si ambitios acord pentru Marea Britanie, in termeni de comert pe si activare in piata unica europeana", a adaugat May.

May a mai afirmat ca nu a spus nimic nou in interviul acordat duminica.

"Sunt ambitioasa cu privire la felul relatiei pe care o putem avea cu UE cand renuntam la apartenenta la UE, insa nu trebuie sa ne gandim la asta ca un fel de a iesi din UE in timp ce incarcam sa pastram bucati din statutul de membru, ce bucati vom pastra", a spus May.

"Este o relatie noua, vom fi in afara UE, vom avea o relatie noua insa eu cred ca poate fi o relatie care sa se bazeze pe o buna relatie comerciala", a mai adaugat premierul britanic.