Aproximativ 6,4 milioane de austrieci sunt chemati duminica la urne sa-si aleaga presedintele cu ocazia repetarii celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, care ar putea avea drept rezultat alegerea primului sef de stat de extrema-dreapta din Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, transmite Mediafax.

Norbert Hofer Foto: Wikipedia

Alegerile prezidentiale din Austria au loc astazi, iar cei doi candidati, Norbert Hofer (45 de ani, din partea partidului de extrema dreapta Freedom Party) si Alexander van der Bellen (72 de ani, independent) sunt prea apropiati pentru a putea face predictii.

Van der Bellen a castigat alegerile desfasurate in luna mai, insa acestea au fost anulate din cauza unor suspiciuni de frauda.

Alegerile din Austria sunt considerate ca fiind un barometru care ar putea indica cum se vor descurca formatiunile politice populiste in alte state din UE.

Victoria lui Hofer in scrutinul prezidential din Austria, concomitent cu respingerea prin referendum a reformei constitutionale propuse de premierul italian Matteo Renzi, ar reprezenta un soc dublu, aproape simultan, pentru Uniunea Europeana, scrie Reuters.

Curtea constitutionala din Austria a decis, in iulie, repetarea alegerile prezidentiale, acestea fiind pierdute la diferenta mica de candidatul de extrema dreapta Norbert Hofer, care insa a contestat rezultatul, invocand probleme majore la numararea voturilor.

Alegerile castigate de candidatul verzilor Alexander van der Bellen, cu mai putin de un procent in fata candidatului de extrema dreapta Norbert Hofer au fost reluate, decizia aparitinand Curtii Constitutionale a Austriei, care constatase nereguli extinse la numararea voturilor trimise prin posta.

Curtea a constatat ca peste 700.000 de voturi prin posta au fost numarate gresit, lucru care arunca suficienta indoiala pentru ca alegerile sa fie reluate.

Instanta constitutionala a decis ca au fost incalcate regulile intr-un fel care a influentat rezultatul, insa nu exista dovezi ca numaratoarea a fost manipulata, conform Reuters.

Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertatii, anti-imigratie si cu pozitii de extrema dreapta, a pierdut alegerile de pe 22 mai cu 31.000 de voturi.

BBC noteaza ca rolul presedintelui austriac este in mare parte ceremonial, insa acesta are puterea sa dizolve Camera inferioara a Parlamentului si sa determine organizarea de alegeri anticipate.

Pozitia de presedinte in Austria este simbolica, fara puteri executive.