A convinge Coreea de Nord sa renunte la programul sau nuclear si sa "denuclearizeze" Peninsula Coreeana este un demers sortit esecului, a afirmat marti directorul Informatiilor Nationale, James Clapper, citat de AFP.

"Ideea de a-i determina pe nord-coreeni sa se denuclearizeze este probabil o cauza pierduta. Nu vor face asta. Este biletul lor de supravietuire", a raspuns James Clapper in cursul unei conferinte organizate la New York de thnik-tankul Council on Foreign Relations (CFR), citeaza Agerpres.

"Am avut o imagine clara despre asta atunci cand am fost acolo, in legatura cu punctul lor de vedere despre lume. Sunt sub asediu si foarte paranoici. Pana intr-acolo incat ideea ca si-ar putea abandona capacitatea nucleara, oricare ar fi aceasta, este sortita esecului cu ei", a declarat coordonatorul celor 17 agentii de americane de informatii, printre care CIA si NSA. James Clapper a mers intr-o misiune secreta in Coreea de Nord, la 7 noiembrie 2014, pentru a obtine eliberarea a doi prizonieri americani.

Contestand declaratiile lui James Clapper, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, a dat asigurari ca "nimic nu s-a schimbat in ce priveste politica noastra fata de Coreea de Nord". "Dorim sa existe o denuclearizare verificabila a peninsulei. Dorim reluarea procesului de negocieri in sase", a afirmat John Kirby, referindu-se la discutiile internationale inghetate de mai multi ani intre Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Rusia, Japonia si Statele Unite.

"Nordul trebuie sa isi manifeste vointa si capacitatea de a relua acest proces, ceea ce inca nu a facut", a insistat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane. Fosti diplomati americani s-au intalnit cu responsabili nord-coreeni cu rang inalt, la sfarsitul saptamanii in Malaezia, intr-un moment in care comunitatea internationala cauta sa izoleze si sa sanctioneze Phenianul din cauza programului sau nuclear si balistic.

Discutiile de la Kuala Lumpur "se desfasoara independent de guvernul Statelor Unite", a subliniat in cursul saptamanii Departamentul de Stat, in absenta relatiilor diplomatice si oficiale intre Washington si Phenian.