Eurodeputatul Siegfried Muresan solicita, printr-o scrisoare deschisa, Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova sa faca public algoritmul de calcul prin care a stabilit organizarea sectiilor de votare in strainatate la alegerile prezidentiale din 30 octombrie. Europarlamentarul roman Siegfried Muresan va face parte dintr-o misiune de observare a Paramentului European la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, la primul tur de scrutin.

HotNews.roFoto: Hotnews

Siegfried Muresan, membru in Delegatia la Comitetul parlamentar de asociere UE - Republica Moldova, i-a trimis, astazi, presedintei Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Alina Russu, o scrisoare deschisa in care i-a cerut sa faca public algoritmul de calcul in functie de care CEC a stabilit organizarea sectiilor de votare in strainatate, numarul de sectii aferent unei tari si locul unde se deschid acestea, pentru alegerile presedintelui Republicii Moldova din data de 30 octombrie 2016. Acest apel a fost lansat deoarece analiza modului in care s-a facut distributia sectiilor de votare arata ca nu exista o legatura directa intre numarul de cetateni moldoveni care rezida intr-o anumita tara si cel al sectiilor de votare deschise pe teritoriul acesteia.

Textul integral al scrisorii transmise presedintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, de catre eurodeputatul Siegfried Muresan:

"Doamnei Alina Russu,

Presedinta,

Comisia Electorala Centrala

a Republicii Moldova,

S c r i s o a r e d e s c h i s a

Stimata Doamna Presedinta,

In calitatea mea de membru al Parlamentului European si de membru in Delegatia la Comitetul parlamentar de asociere UE - Moldova din cadrul Parlamentului European, sunt interesat de modul in care se deruleaza organizarea alegerilor presedintelui Republicii Moldova din data de 30 octombrie 2016.

In acest sens, am urmarit cu atentie activitatea Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, ca organ de stat constituit pentru organizarea si desfasurarea alegerilor in conformitate cu prevederile Codului electoral al Republicii Moldova nr. 1381 / 21.11.1997, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Regulamentului cu privire la activitatea Comisiei Electorale Centrale, aprobat prin Hotararea Comisiei Electorale Centrale nr. 137 / 14.09.2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Am luat act de Hotararea Comisiei Electorale Centrale cu privire la organizarea sectiilor de votare in strainatate pentru alegerile prezidentiale din 30 octombrie 2016 nr. 307 / 27.09.2016 si de Anexa care cuprinde Lista localitatilor din strainatate unde se vor organiza sectii de votare pentru alegerile prezidentiale din 30 octombrie 2016.

Analizand:

- prevederile Art. 291 alin. (2) si (3) din Codul electoral al Republicii Moldova nr. 1381 / 21.11.1997, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc ca organizarea sectiilor de votare in strainatate in afara celor de pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Republicii Moldova "se stabileste de Comisia Electorala Centrala, la propunerea Guvernului, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene si cu alte autoritati ale administratiei publice centrale, in baza inregistrarii prealabile a cetatenilor aflati in strainatate si a numarului alegatorilor care au participat la scrutinul precedent. Regulamentul privind inregistrarea prealabila se aproba de Comisia Electorala Centrala",

- comunicatul de presa al Comisiei Electorale Centrale publicat in data de 20 septembrie 2016 cu titlul "3570 cetateni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflati in strainatate s-au inregistrat prealabil online pentru scrutinul din 30 octombrie curent", disponibil la adresa de website http://www.cec.md/index.php?pag=news&id=1042&rid =17812&l=ro,

- numarul alegatorilor care au participat in strainatate la scrutinul precedent, Alegerile parlamentare din data de 30 noiembrie 2014, disponibil la adresa de website: http://cec.md/index.php?pag=news&id=1548&rid=12866&l=ro,

si totodata:

- Anexa Opiniei separate la Hotararea Comisiei Electorale Centrale cu privire la organizarea sectiilor de votare in strainatate pentru alegerile prezidentiale din 30 octombrie 2016 nr. 307 / 27.09.2016 a membrului Comisiei Electorale Centrale domnul Maxim Lebedinschi din data de 28 septembrie 2016 care cuprinde datele statistice privind numarul cetatenilor Republicii Moldova aflati in strainatate, oficial receptionate de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Republicii Moldova de la autoritatile straine,

luand act de:

- Opinia separata la Hotararea Comisiei Electorale Centrale cu privire la organizarea sectiilor de votare in strainatate pentru alegerile prezidentiale din 30 octombrie 2016 nr. 307 / 27.09.2016 a membrului Comisiei Electorale Centrale Domnul Maxim Lebedinschi din data de 28 septembrie 2016,

am observat urmatoarele:

- existenta unor diferente majore intre numarul de sectii de votare stabilite intre diferite tari, in conditiile in care nu se poate identifica un criteriu matematic unitar care sa explice de ce in tari cu un numar mai mare de cetateni inregistrati prealabil, conform Regulamentului privind inregistrarea prealabila a cetatenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflati in strainatate, aprobat prin Hotararea Comisiei Electorale Centrale nr. 2547 / 21.05.2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu numar mare de alegatori care au participat la scrutinul precedent, dar si, totodata, cu un numar mare de cetateni inregistrati oficial cu pasapoarte moldovenesti au fost deschise mai putine sectii de votare decat in tari cu un numar mai mic de cetateni inregistrati prealabil, conform Regulamentului privind inregistrarea prealabila a cetatenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflati in strainatate, aprobat prin Hotararea Comisiei Electorale Centrale nr. 2547 / 21.05.2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu numar mic de alegatori care au participat la scrutinul precedent, dar si, totodata, cu un numar mic de cetateni inregistrati oficial cu pasapoarte moldovenesti.

Tinand cont ca dreptul la vot este garantat de Constitutia Republicii Moldova si de Declaratia Universala a Drepturilor Omului, ratificata de Republica Moldova, va rog sa binevoiti, Doamna Presedinta, sa imi comunicati urmatoarele:

(1) - care este algoritmul de calcul in functie de care Comisia Electorala Centrala a stabilit organizarea sectiilor de votare in strainatate, numar de sectii aferent unei tari si locul unde se deschid sectiile, pentru alegerile presedintelui Republicii Moldova din data de 30 octombrie 2016 si care sa constituie un criteriu matematic unitar pentru deschiderea de sectii de votare in strainatate acolo unde traiesc cetateni moldoveni,

(2) - daca, luand in considerare faptul ca, potrivit statisticilor oficiale citate, aproximativ o treime dintre cetatenii cu drept de vot din Republica Moldova traiesc in strainatate, Comisia Electorala Centrala considera ca actuala organizare a sectiilor de votare din strainatate pe care a decis-o este de natura a oferi toate conditiile care sa le asigure cetatenilor moldoveni posibilitatea de a-si exercita dreptul la vot.

Cu stima,

Siegfried Muresan,

Membru al Parlamentului European"

  • Siegfried Muresan, membru al misiunii de observare a Parlamentului European la alegerile din Moldova

Europarlamentarul roman Siegfried Muresan va face parte dintr-o misiune de observare a Parlamentului European la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, la primul tur de scrutin. PE va trimite, de asemenea, o misiune de observare si la cel de-al doilea tur, a carei componenta nu a fost inca stabilita.

Siegfried Muresan este purtatorul de cuvant al Partidului Popular European (PPE) care o sustine pe candidata pro-europeana Maia Sandu, desemnata candidat comun al Partidului Actiune si Solidaritate (Partidului Platforma "Dreptate si Adevar" si Partidului Liberal Democrat la alegerile prezidentiale.

In luna mai, Siegfried Muresan a condus o delegatie de 20 de membri ai Partidului Popular European in Republica Moldova, care le-a recomandat partidelor pro-europene, de centru dreapta, de la Chisinau, sa sustina un candidat unic, cel mai bine clasat in preferintele electoratului, in cursa prezidentiala, inainte de primul tur, pentru a se evita patrunderea in turul doi a candidatului comunist (Igor Dodon) si a celui social-democrat (Marian Lupu).

"Parlamentul European va trimite, in ziua alegerilor, o misiune internationala de observare. Eu in ziua alegerilor voi fi acolo. PE va trimite o delegatie formata din 7 membri. Am solicitat sa fac parte din aceasta delegatie si am primit un loc, deci voi fi de joi pana luni acolo, ca parte a misiunii de observare a alegerilor. Pe durata misiunii va trebui sa veghez la buna desfasurare a scrutinului, sa vad ca oamenii, indiferent care ar fi optiunea lor de vot, pot avea acces la vot, in special in mediul rural. Voi calatori toata ziua, de dimineata de la ora 7:00, pana seara la ora 21:00", a explicat Siegfried Muresan.

Luni, a doua zi dupa alegeri, misiunea de observare a alegerilor din partea Parlamentului European va avea o conferinta de presa comuna in care isi va exprima punctul de vedere dupa alegeri si va comunica daca au existat nereguli si daca oamenilor le-a fost limitat dreptul de a isi exercita votul.

Siegfried Muresan a mai precizat ca nu va face declaratii politice decat a doua zi dupa alegeri, insa in cazul in care va constata nereguli la scrutin, informatiile si fotografiile vor aparea in premiera pe contul sau de Facebook.