Doua trenuri de pasageri s-au ciocnit frontal, marti, in sudul Italiei, cel putin 22 de persoane pierzandu-si viata, iar alte zeci fiind ranite, relateaza Reuters citand presa si autoritatile italiene.

Accident feroviar in ItaliaFoto: Captura YouTube

UPDATE 22:30"Numarul victimelor se ridica la 22, iar al ranitilor la 43, dintre care trei sau patru in stare critica", a anuntat Giancarlo Conticchio, comandantul politiei feroviare din Puglia, conform AFP.

UPDATE 15.40 Bilantul a urcat la 20 de morti, anunta un oficial regional, citat de Reuters. Acesta a adaugat ca zeci de persoane au fost spitalizate, unele cu rani grave.

UPDATE 15.20 Cel putin 11 persoane si-au pierdut viata, indica un nou bilant furnizat de serviciul de pompieri.

____

Politia a anuntat intial ca cel putin cinci persoane au murit, iar ulterior pompierii au informat ca bilantul este de cel putin zece morti.

Agentia Reuters, care citeaza ziarul italian La Repubblica, precizeaza ca nu se cunosc deocamdata cauzele accidentului, care s-a produs pe o cale ferata din regiunea Apulia din sudul Italiei, la nord de orasul Bari.

UPDATE: Politia a precizat ca cele doua trenuri regionale, formate din cate patru vagoane fiecare, s-au izbit frontal pe un segment de cale ferata dintre localitatile Corato si Andria, garniturile circuland pe aceeasi linie.

O imagine din elicopter difuzata de televiziuni arata voagoanele trenurilor zdrobite in urma impactului si resturi imprastiate de o parte si de alta a sinelor.

"Sunt 10 morti si zeci de raniti. Intervenim cu zeci de echipe de salvare pentru a descarcera persoanele prinse in vagoane", a declarat Luca Cari, un purtator de cuvant al departamentului de pompieri, care a mentionat ca au salvat un copil dintre fiarele contorsionate.

"Actiunea de salvare este complicata, intrucat (accidentul) a avut loc intr-o zona rurala", a explicat Cari.

Nu a fost inca oferita o explicatie privind cauza coliziunii, care s-a produs in jurul orei locale 11.30 (12.30, ora Romaniei).

"Nu vom renunta pana nu vom avea o explicatie clara cu privire la ce s-a intamplat", le-a declarat jurnalistilor premierul italian Matteo Renzi, care si-a intrerupt vizita pe care o efectua la Milano, in nordul tarii, urmand sa revina in capitala Roma.

MAE verifica daca sunt si romani printre victimele accidentului feroviar din Italia

Consulatul Romaniei la Catania s-a autosesizat cu privire la accidentul feroviar produs in sudul Italiei si a intreprins "multiple demersuri specifice" pe langa autoritatile italiene pentru a afla daca printre victime se afla si cetateni romani, se arata intr-un raspuns al Ministerului Afacerilor Externe la solicitarea Agerpres.

Potrivit sursei citate, oficiul consular roman este in permanenta legatura cu autoritatile competente si este pregatit sa acorde asistenta consulara de specialitate, in limita competentelor legale.

"Oficiul consular roman a intreprins, in regim de urgenta, multiple demersuri specifice pe langa autoritatile locale competente, in vederea obtinerii unor informatii suplimentare cu privire la circumstantele producerii accidentului, precum si de a stabili daca printre victime se afla si cetateni romani", precizeaza MAE.