Armata americana a testat joi noaptea o a doua racheta balistica intercontinentala, intr-un context de exacerbare a tensiunilor cu Rusia si cu Coreea de Nord, scrie Reuters.

Racheta fara incarcatura Minuteman III a fost lansata dintr-un siloz al bazei fortelor aeriene Vandenberg din California si a calatorit cu o viteza de 24.000 de kilometri pe ora inainte de a ateriza o jumatate de ora mai tarziu in zona de tinta aflata la o distanta de 6.500 de km, in atolul Kwajalein din insulele Marshall, in Pacificul de sud.

Secretarul adjunct al Apararii Robert Work, care a asistat la lansare, a afirmat ca SUA a efectuat cel putin 15 teste incepand cu ianuarie 2011, in incercarea de a transmite un mesaj unor rivali strategici precum Rusia, China sau Coreea de Nord despre eficienta arsenalului nuclear american.

"Exact din aceasta cauza facem asta", a spus Work, inainte de lansare.

"Noi, rusii si chinezii efectuam in mod curent teste pentru a arata ca rachetele operationale pe care le detinem sunt fiabile. Si este un semnal ... ca suntem pregatiti sa folosim armele nucleare pentru a ne apara tara, daca e nevoie".

Demonstrarea capacitatilor fortelor nucleare are o importanta aparte in conditiile in care arsenalul nuclear se apropie de sfarsitul perioadei de viata si o serie de scandaluri care au izbucnit in urma cu doi ani au ridicat o serie de semne de intrebare.

Bugetul pentru aparare dezvaluit in aceasta luna prevede o majorare de 1,8 miliarde de dolari pentru armamentul nuclear.

Majorarea bugetului dedicat fortelor nucleare reprezinta o evolutie ironica pentru un presedinte care a facut din reducerea dependentei SUA fata de armele atomice un aspect central al agendei sale, in primii ani de mandat.

Obama a facut atunci apel la o lume libera de arme nucleare intr-un discurs sustinut la Praga iar ulterior a lansat un nou tratat strategic pentru armament strategic cu Rusia. A primit premiul Nobel pentru Pace si datorita pozitiei adoptate in ceea ce priveste armele nucleare, noteaza Reuters.