Condamnarea principalului opozant rus Alexei Navalnii la cinci ani de inchisoare, in 2013, intr-un proces de deturnare de fonduri, a fost "arbitrara" si ridica semne de intrebare daca nu cumva a fost de "natura politica", a afirmat marti Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), citata de AFP.

Alexei NavalniiFoto: Agerpres/AP

In acest dosar, "legea penala a fost interpretata in mod arbitrar in detrimentul acuzatilor", respectiv Navalnii si Piotr Ofitserov, afirma judecatorii europeni, care ordona Moscovei sa plateasca 8.000 de euro pentru fiecare dintre cei doi inculpati, drept despagubiri morale.

Alexei Navalnii, 39 de ani, care denunta de ani de zile coruptia elitelor din Rusia, a reactionat imediat dupa aflarea deciziei, pe blogul sau. "Adevarul este cu noi si am castigat", a spus el, subliniind ca va apara in continuare "patria in fata hotilor si ticalosilor care au confiscat puterea in Rusia".

El fusese declarat vinovat de organizarea, in 2009, a deturnarii a circa 400.000 de euro in detrimentul unei exploatari forestiere, Kirovles, atunci cand era consultant al guvernului liberal din regiune.

Piotr Ofitserov, director al unui grup comercial cu care societatea publica Kirovles a vandut lemne la un pret inferior pietei, potrivit acuzarii, a fost si el condamnat la patru ani de inchisoare.

In octombrie 2013, un tribunal regional a confirmat judecata pe fond, pronuntand insa sentinte cu suspendare.