Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a cerut marti demisia premierului Arseni Iatseniuk si cea procurorului genera, in conditiile in care cei doi erau dur criticati pentru intarzierea in aplicarea de reforme, scrie AFP.

Petro PoroshenkoFoto: Captura YouTube

"Presedintele a cerut procurorului general si primului ministru sa plece pentru a restaura increderea in putere", a scris pe Twitter Sviatoslav Tsegolko, purtatorul de cuvant al sefului statului.

Decizia in privinta celor doi ramane insa la latitudinea Radei, parlamentul ucrainean.

Poroshenko a respins insa scenariul alegerilor anticipate subliniind ca un nou guvern trebuie format de coalitia pro-occidentala aflata la putere.

Premierul Iatseniuk, aflat in functie de doi ani, este foarte criticat in ultimele luni pentru lipsa reformelor promise si este acuzat ca apara interesele oligarhilor. Acesta risca sa se confrunte cu o motiune de cenzura in parlament.

Procurorul general Viktor Shokin, a carui demisie este ceruta de mult timp de militanti si, potrivit presei, de occidentali, este un apropiat al presedintelui dar este acuzat ca nu face nimic pentru a lupta impotriva coruptiei omniprezente sau chiar ca acopera acest flagel in special cand e vorba de oligarhi apropiati de putere.