Franta va relansa rapid proiectul unei conferinte internationale pentru "a conduce la solutia a doua state", Israel si Palestina, a declarat vineri seful diplomatiei franceze Laurent Fabius, citat de AFP. Fabius a adaugat ca Franta va recunoaste statul palestinian daca eforturile Parisului din urmatoarele saptamani de a debloca impasul dintre israelieni si palestinieni vor esua, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

"Franta se va implica in urmatoarele saptamani in pregatirea unei conferinte internationale care sa aduca laolalta partile si partenerii lor principali, americani, europeni, arabi, in special pentru a mentine si a transpune in realitate solutia cu doua state", a anuntat Laurent Fabius, citat de Reuters.

Potrivit sefului diplomatiei de la Paris, Franta, in calitate de stat membru al Consiliului de Securitate al ONU, are responsabilitatea de a incerca sa continue eforturile de gasire a unei solutii cu doua state la criza dintre Israel si palestinieni.

Regretand ca "din pacate, colonizarea continua", Fabius a mai declarat ca in caz de esec al acestei initiative, "trebuie sa ne luam responsabilitatea recunoscand statul palestinian". El a reamintit ca a evocat in noiembrie 2014 in Adunarea Nationala franceza aceasta perspectiva a solutiei a doua state si ca, in lipsa de succese, Franta va recunoaste statul palestinian.

Ministrul de externe francez a insistat asupra faptului ca securitatea Israelului este "o cerinta absoluta", dar ca nu exista "pace fara dreptate".