Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a respins ca inadmisibila sesizarea depusa de un grup de parlamentari socialisti privind procedura de investire a noului cabinet de ministri, la 20 ianuarie 2016, de catre parlament, informeaza Unimedia si Timpul.md, citate de Agerpres.

Curtea precizeaza ca, prin natura sa juridica, hotararea parlamentului privind investirea guvernului nu are caracter normativ. Ea constituie o expresie a vointei politice a legislativului, prin care se acorda vot de incredere programului de activitate si intregii liste de ministri a guvernului.

Autorii sesizarii sustineau ca nu au avut suficient timp la dispozitie pentru a analiza programul de guvernare si lista membrilor guvernului, fiindu-le refuzata de catre plenul parlamentului o pauza de trei ore si fiind lipsiti de posibilitatea de a pune intrebari. In sprijinul pretentiilor lor, autorii sesizarii au invocat "lipsa de legitimitate si ponderea incerta" a guvernului investit, precum si "legitimitatea redusa a parlamentului", anexand la sesizare un sondaj de opinie si articole de presa.

Socialistii, in frunte cu liderul lor Igor Dodon, au depus sesizarea joi, in timpul celei de-a doua zile de proteste declansate in urma investirii, miercuri seara, a guvernului Pavel Filip si organizate de Platforma Civica "Demnitate si Adevar", Partidul Nostru al lui Renato Usatii si Partidul Socialistilor (PSRM).