Milionarul Ghennadi Korban, unul dintre cei mai bogati oameni din Ucraina, aflat în topul celor mai bogați 100 de ucraineni și mâna dreaptă a puternicului oligarh Igor Kolomoiski, a fost reținut sâmbătă în cadrul unei anchete ce vizează "crima organizată și corupție". Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat, duminică, că arestarea milionarului Ghennadi Korban nu este decât începutul luptei împotriva corupției care sufocă țara. Sustinatorii lui Ghennadi Korban si adversari ai lui Porosenko sustin insa ca ar fi vorba despre "represiune politica", scrie Agerpres.

"Korban nu va fi ultimul", a declarat Petro Poroșenko. "Procesul de luptă împotriva corupției și de restabilire a ordinii continua", a adaugat presedintele Ucrainei.

O parte a anchetei vizează furtul a 40 milioane de hrivna (1,5 milioane de euro) destinate soldaților ucraineni care luptă împotriva separatiștilor proruși în estul țării. Suma ar fi fost deturnată pentru finanțarea unor miliții private.

Igor Kolomoiski, al doilea cel mai bogat om din Ucraina, a fost o perioadă guvernator al regiunii Dnipropetrovsk, învecinată cu regiunile din estul separatist, și unde reușise să înăbușe tendințele separatiste. El a fost demis în martie de președintele Poroșenko după o luptă pentru controlul asupra unui grup petrolier, luptă în care a fost acuzat că ar fi recurs la miliții proprii.

Reacționând la arestare, partidul Ukrop al lui Korban a denunțat "represiuni politice" ale președintelui Poroșenko care îi au drept țintă pe "patrioți". Cativa, inclusiv din coaliția guvernamentală, dar și experți au catalogat această anchetă drept un caz de "justiție selectivă".